"Mindent felülírunk... " - Vékes Csaba interjúja Vékes Csabával

Április 26.-án tartotta az idei évad ötödik bemutatóját a KOMA Társulat. Az alábbiakban Vékes Csaba rendező interjúját közöljük Vékes Csabával, és próbanaplót is olvashatnak a Komabázison lezajlott munkáról.

2

A darabról:

Az önpusztító emberiség a halálkanyarba érkezett. Végső reményként a Megmentő elérkezését várja... Majd eljön hozzá az, akire apái, ősapái és ősapáinak ősapái is vártak. Nos, mindenki békésen hátradőlhet, hisz a Próféta megérkezett… Azaz, a Próféták... Ugyanis ketten érkeznek.

Összehívják hát a mindent eldöntő tanácsot: a három királyokat, akik köztudottan legjobb felismerői a valódi Prófétának. Hosszas tanácskozás után eldöntik, mi mentené meg az emberiség további sorsát. A megoldás egyszerű: az egyiket likvidálni kell, és akkor újra zöld az út a Paradicsomba.
A tét nem kisebb, minthogy a Kánaán jön el... vagy az Apokalipszis!

Önök mit tippelnek? /A fogadóirodák 1.25 szorzóval adják a Kánaánt, és 1.75-el az Apokalipszist - ha ez segít a döntésben./

3

Vékes Csaba interjúja Vékes Csabával:

Csütörtökön újra KOMA bemutató, a sokadik idén, ezúttal egy Mrożek darab nyomdokaiban, hogy álltok?

Vékes Csaba: Ez az évadunk egy elég komoly túlvállalás volt, ez lesz az ötödik bemutatónk, plusz Németországban a hatodik, emellett két rendhagyó irodalom óra, szóval nem unatkoztunk. Szerettük volna, ha a Bázist egy lendületes évvel sikerül becsepegtetni a színházi körforgásba. Azt hiszem, mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon fáradtak vagyunk. Most még teljes energiával dolgozunk, nagyon fontos 3 nap vár ránk a bemutatóig, kis túlzással most fog eldőlni, hogy sikerül e jó, érvényes előadássá varázsolnunk a Prófétákat. Mindent megteszünk, aztán a nézők... megnézik.

Mrożek kortárs magyar?

Vékes Csaba: Nem. Ő kortárs lengyel. Annyira kortárs, hogy szó volt róla, hogy meglátogat minket, de sajnos az egészsége nem tette lehetővé. Ami kortárs magyar, az a probléma, amit a darabja felvet, a hatalmon lévők intézkedései, a nép türelmetlensége, a mellébeszélések, a tragikomikus humor... ez mind kortárs magyar. Ráadásul a darab a KOMÁra dramatizálódott (szép, kortárs magyar kifejezés), ezért íróilag is benne van a kezünk.

5

A darabban két vendégszínész is szerepel, kik ők, miért ők?

Vékes Csaba: Huzella Júliáról és Horváth Illésről van szó. Tudni kell, hogy mivel a jelenlegi csapat kettészakadt, Ingolsdtadt- Budapest tengely, ezért kellett másokban is gondolkodni. Julival idén már dolgoztunk együtt, Gergye Krisztián workshopján, és kiválóan illet a darab koncepciójához, amellett, hogy megkedvelte őt mindenki, örömmel hívtuk vissza. Illés pedig régről ismerősöm, osztálytársam volt még az Egyetemen, örülök, hogy adódott ez a lehetőség, hogy újra együtt dolgozhatunk.

Az előadáson kívül, vacsorával, kiállítással is kecsegtetitek a nézőket.

Vékes Csaba: Szeretnénk tágítani a Bázis határait. Jó lett volna - azért a feltételes mód, mert a KOMA jövője nem tűnik túl derűsnek - ha ez a hely nem csak színház, hanem annál kicsit több. Minden előadásunkhoz kiállítást és egyéb programokat szerettünk volna szervezni. Ez most ebből egy kis ízelítő. Közös vacsorával kezdünk, majd a darab után a Lengyel Intézet jóvoltából egy Mrożek karikatúra kiállítás várja a nézőket. Ez azért is jó, mert a közönség kicsit jobban megismeri az írót, másrészt, talán itt tudjuk őket marasztalni, hogy beszélgessenek egymással és velünk, alakuljon ki párbeszéd közöttünk.

Végül, nem tartod furcsának, hogy saját magadat interjúvolod meg?

Vékes Csaba: Ezt a kérdést már nagyon vártam. Azt gondolom, manapság ennél sokkal furcsább dolgok is történnek. Azt hiszem megint beigazolódni látszik, hogy ezek a darabok, írások, amiket mi groteszknek, abszurdnak, túlzónak tartunk, azok igaziból sehol nincsenek a szürke kis hétköznapjainkhoz képest. Mindent felülírunk... Szóval igen, jó meginterjúvolnom magam, mert magam is kíváncsi vagy a véleményemre.

4

Próbanapló Sára Eszter tollából:

Van egy mondás színházi berkekben, mely szerint, ha egyszer felkerül a színpadra egy lőszer, annak rövid időn belül el is kell sülnie. Hát így van ez a késsel is, - bár az nem elsül - hanem vág, nyiszál vagy kaszabol. A Prófétákban nem is egyszer… A színészek és Vékes Csaba kedden már az előadás második részének kidolgozásával foglalatoskodtak. Apróbb nehézséget okozott, hogy nem volt lehetőség a terem egészének használatára, mert abban a szerdai előadás tere volt berendezve, ezért egy kisebb térben zajlott a próba. Az irányokat és a mozgásokat így nehezebb volt megtalálni, és ugyancsak nehezebb lesz majd az újonnan begyakorolt részeket átemelni az eredeti térbe.

6

A nap központi kérdése az volt, hogy ki hogyan haljon meg. Minimum az egyik prófétának ugyanis távoznia kell az élők sorából. A Régens és a két király ügyesen úgy intézik a dolgokat, hogy a piszkos munkát Hétének kelljen elvégeznie. Azzal, hogy végrehajtja a rá bízott feladatot, elindít egy lavinát. Több szempontból is hangsúlyos része ez az előadásnak. Ahogy haladunk a vég(zet) felé, az események már szinte groteszkbe váltanak át: hogyan lehet eljátszani azt komolyan, hogy valakit egy körömlakk küld a másvilágra? És hogyan tudja ezt egy másik szereplő nevetés nélkül végignézni? A kés behozatalának pillanatától kezdve a játék ezen tárgy körül forog. A legtöbb mozdulat a kés megszerzésére vagy megfelelő elhelyezésére irányul. Egyre pörgőbb a játék, gyorsulnak a mozgások; futnak, menekülnek, kúsznak-másznak a színészek. Hasonlóan az előadás első részéhez, a ritmust itt is az egyenes, célra törő cselekvések és dialógusok pörgése és a helyzet felmérésére szolgáló feszültségteljes tapogatózás, várakozás váltakozása adja.

Jövő héten kedden fotóspróba lesz a KoMa Bázison, stílusosan villás reggelivel „fűszerezve” és remélhetőleg már kész díszletben, jelmezekben és fényekkel. Csütörtökön pedig másfél hónap munkájának gyümölcsét tekinthetik meg azok a nézők akik ellátogatnak a vacsorával és kiállítással egybekötött eseményre. Reméljük sikerült étvágyat kelteni hozzá.

További próbanaplókat itt olvashat:

Első naplóbejegyzés az olvasópróbáról | Várjuk a Prófétákat
Második naplóbejegyzés | Ki kinek a kije?
Harmadik naplóbejegyzés | Négyszemközt is, együtt is
Negyedik naplóbejegyzés | Elhalálozási sorrend

7

Fotók: Jókúti György

Az emberiség utolsó vacsorája

Grátisz: az aulában Mrożek karikatúra kiállítás

Szereplők elhalálozási sorrendben:

Első Próféta, aki ezerévente születik - Szabó Vera
Második Próféta, aki szintén ezerévente születik - Huzella Júlia m.v.
Menyhért, aki pont az egyik király a háromból - Mohai Tamás
Boldizsár, a három királyból pont az egyik - Fekete Zsolt
Régens, aki nem parancsol - Horváth Illés m.v.
Héte, a megoldás többnyire - Lass Bea

Kerényi Grácia fordításának felhasználásával
Jelmez-látvány: Sinkovics Judit
Jelmezkivitelező: Borbás Gergő
Fény: Mervel Miklós
Vacsora: Lakatos Erika
Fényképész: Kádár Levente
Elrendezte: Vékes Csaba

Időpontok:

2012.04.26 19:30 Koma Bázis | MINDEN JEGY ELKELT!

2012.04.27 19:30 Koma Bázis | MINDEN JEGY ELKELT!

2012.05.17 19:30 Koma Bázis

2012.05.19 19:30 Koma Bázis

Figyelem! Vacsoravendégeinknek a program kezdési időpontja 18.45
Azokat, akik nem szeretnének vacsorázni, de meg szeretnék nézni az előadást, 19.15-re várjuk!
Az este ára: jegy (normál, vagy kedvezményes)  + a vacsora, melynek ára minden esetben 900 Ft.
VACSORA CSAK ELŐRENDELÉSSEL!
A LEFOGLALT JEGYEKET RENDELÉS UTÁN 5 NAPPAL KÉRJÜK ÁTVENNI!

Támogatók: XV. kerületi Önkormányzat, Summa Artium, Lengyel Intézet, Polgár Krisztina Emlékalap, FÜGE

süti beállítások módosítása