Itt az Anamnesis - Bodóék a Katonában

Tipikus helyzetek, abszurd képek: Anamnesis (kórtörténet) címmel mutatják be Róbert Júlia és Bodó Viktor a magyar egészségüggyel foglalkozó új darabját pénteken a Katona József Színházban.

A darabról

Idősödő beteg egy kórház egyik zegzugos épületének egyik folyosóján, az egyik liftnél. Hosszan ácsorog, körülötte sürgés-forgás. Betegek, gyógyultak, látogatók. Egy idő után kiürül a folyosó, megjön a lift. Unott kezelő nyitja az ajtót.

Kezelő: Hányadikra?

Beteg: Nem tudom.

Kezelő: Melyik osztályon fekszik?

Beteg: Nem tudom.

Kezelő: De hát csak tudja, hol kezelik.

Beteg: Nem tudom.

Kezelő: Jó. Az orvos, vagy a nővér nevére emlékszik?

Beteg: Nem tudom.

Kezelő: Akkor legalább a saját nevét mondja meg.

Beteg: Nem tudom.

/egy néző/

proba5

Anamnesis. Kórelőzmény, kórkép, kórtörténet. A Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös előadásában a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét próbáljuk feltérképezni. Tesszük ezt úgy, hogy a nézőket is bevonjuk az alkotófolyamatba, és közös játékra hívjuk. Arra kérjük őket, hogy írják meg nekünk saját tapasztalataikat betegséggel, egészséggel, kórházakkal, ellátással kapcsolatban. Akár az egészségügyi dolgozók, akár a betegek oldaláról nézve. Lehet ez humoros, tragikus, tragikomikus, felemelő, elgondolkoztató, kétségbeejtő, hihető, hihetetlen…*

Nincs előre megírt színdarab, csak mindannyiunk személyes élményei: tipikus helyzetek, abszurd képek, meglepő fordulatok. Ezeket szerkesztjük össze, ezekből születnek majd jelenetek, dalok, videóbejátszások. Nem ítélkezni akarunk, csak felmutatni.

anamnesis

Az előadásról

A produkció létrehozói a nézőket is bevonták az alkotófolyamatba, az előadás szövege az általuk beküldött igaz történetek, a színészek improvizációi, riportanyagok és saját élmények alapján született.
A Bodó Viktor rendezte produkció mindenkit mélyen érintő területet, a betegség, a halál témakörét és a magyar egészségügy helyzetét járja körül. Korrupció, átvert betegek és csodákat véghezvivő orvosok jelennek meg a színpadon. A történet helyszíne "egy majdnem megnevezett budapesti kórház".
A Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióként született előadásról Róbert Júlia elmondta: a rendező ötlete volt, hogy az egészségüggyel foglalkozzanak, mert egyrészt aktuális problémákat hordozó témáról van szó, másrészt pedig személyes dologról, amellyel mindenki találkozik élete során. "Mindenki keveredik olyan helyzetekbe, amelyeket most a színpadon viszontláthat, így a történet személyessé tud válni" - fogalmazott.
Elárulta, hogy a próbák alatt már kevésbé lett fontos az, hogy a magyar egészségügy helyzetéről adjanak körképet, inkább a drámai helyzetek, a halállal való szembesülés, a kiszolgáltatottság vált érdekesebb témává.

proba4Bodó Viktor és Róbert Júlia

Mint mondta, a próbafolyamat rendhagyó volt: három hónapig dolgozhattak, viszont nem volt megírt darab, hanem több elemből állt össze a szöveg, a produkció. Felhívásukra - amelyben a nézőktől vártak igaz történeteket, akár a betegek, akár az egészségügyi dolgozók oldaláról - hatvanan küldtek be mintegy nyolcvan történetet, a rövid humoros írástól kezdve a negyvenoldalas megrázó naplóig, amelyeket beépítettek a darabba: figurák, helyzetek, mondatok jelennek meg ezekből az anyagokból.
A színészek "terepen" is töltöttek bizonyos időt: választottak egy olyan szakterületet, amely érdekelte őket, és pár napot eltöltöttek mentősökkel, illetve kórházban, egy nővér vagy orvos mellett. "Többen napokat, heteket töltöttek például rohamkocsikon vagy éjszakai ügyeletekben" - mondta, hozzátéve, hogy ez saját élményt, tapasztalatot adott számukra.

proba3 A harmadik fontos elemként említette Róbert Júlia, hogy a munka első heteiben a területet körbejárva interjút készítettek orvosokkal, nővérekkel, jogvédővel, gyógyszerésszel. Kérdéseik között szerepelt, hogy miért választották szakmájukat, ők maguk félnek-e a betegségtől, haláltól, szakértőként hogyan állnak a dologhoz, és hogyan látják a rendszert, mit gondolnak, miként lehetne változtatni rajta. Mintegy 35 órányi anyag született, sok olyan téma felmerült, amelyeket szintén beépítettek a jelenetekbe.
Mint mondta, mindezek után kezdték megírni a konkrét jeleneteket, kezdtek próbálni, majd az improvizációk során állt össze az előadás, amelyben a humoros, szatirikus jeleneteken túl komoly, megrázó epizódok is szerepelnek.

proba Szólt arról, hogy a témához tartozó orvosi szakmai anyagokat, rendeleteket kórusművekben dolgozták fel. Ilyen például az alaptörvény egészségügyre vonatkozó passzusa vagy a halál-dal, amely a halál fogalmát biológiai szempontból taglalja, de a hippokratészi esküre és a szakmai minimumról szóló anyagra is született dal Máthé Zsolt verseivel, Klaus von Heydenaber zenéjével.
A műfajból adódóan sarkított, abszurd, túlzó képet mutat a darab, de próbáltak egyensúlyt tartani, és a dolgok mindkét oldalát, a nehézségeket minden irányból megmutatni - hangsúlyozta Róbert Júlia.

anamnesis2

ANAMNESIS

Szereplők: Czukor Balázs, Dankó István, Fábián Gábor, Hajduk Károly, Hay Anna, Jankovics Péter, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Kun Vilmos, Lajkó Bence, Lajos András, Lengyel Ferenc, Mészáros Béla, Molnár Gusztáv, Olsavszky Éva, Pálos Hanna e.h. TEVA ösztöndíjas, Szabó Zoltán, Székely Rozi, Szirtes Ági, Tóth Simon Ferenc, Vajdai Vilmos

Díszlet            Balázs Juli

Jelmez            Nagy Fruzsina

Fény            Bányai Tamás m. v.

Zene            Klaus von Heydenaber

Karvezető            Halas Dóra

Dalszöveg            Baróthy

Dramaturg            Róbert Júlia

A rendező munkatársa            Tóth Judit

Rendező            Bodó Viktor

Időpontok:

április 26., csütörtök    április 27., péntek

május 2., szerda    május 9., szerda    május 19., szombat     május 22., kedd


süti beállítások módosítása