Rendkívüli támogatást kap a Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház rendkívüli támogatására 1,4 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a kormány. A dalszínháznak december 15-ig kell elszámolnia az összeggel.

A pénz kisebb része költhető bérekre, további 841 millió forint fordítható a beszerzésekre, 112 millió forint jut kisebb felújításokra.
"Még nincs a számlánkon a pénz, de úgy tudjuk, hogy május 10. körül megérkezik. Ősszel összesen 1,7 milliárdot vontak el tőlünk, már akkor is jeleztem, hogy az évad így nem vihető végig. Ezzel az átcsoportosítással - ami persze még nem a teljes visszapótlás - az évad második fele és a következő szezon első része megoldható" - mondta el az MTI-nek Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, aki arra számít, hogy az esztendő végén újabb kiegészítést kaphatnak: "A normális működéshez szükségünk van az előző évi költségvetési támogatásra." 
A rendkívüli támogatatás nélkül nem tudták volna leszerződtetni a 2012 második felében színpadra lépő művészeket, és nem tudták volna ősszel kinyitni a házat. Sőt, a még ebben az évadban ötször felkért, úgynevezett külsős énekesek gázsiját sem fizethetnék ki.  

opera A rendkívüli támogatás elköltéséhez rendkívül erős pántlika kötődik - jegyezte meg a kormánybiztos. "Cserébe másfajta működési struktúrát ígértünk és valósítunk meg. Nem költhető az Erkel Színházzal kapcsolatos munkálatokra, annak a fedezete - 1,7 milliárd forint - külön soron szerepel a költségvetésben. Még nem használtunk belőle, egyelőre erős menetben haladunk a közbeszerzések dzsungelében." 
Az 1,4 milliárdból nem fordítható pénz a végkielégítésekre sem. A közalkalmazott énekesek és más munkatársak felmentéséről szóló papírok átadása folyik, ezek 4-12 hónap alatt futnak ki, az utolsó napon folyósítják a végkielégítéseket. A dalszínháznak ígérete van rá, hogy külön forrást kap erre a célra, nem is lehet másként - mutatott rá Ókovács Szilveszter -, az Operaháznak nincs lehetősége ilyen, több mint egymilliárdos keret kifizetésére. 
A rendkívüli támogatásból az operaházi színpad felújítását, az esti előadások költségeit és egyéb beszerzéseket fedeznek. A következő évadra az ideinél 25 százalékkal több előadást terveznek, a részleteket május 8-án jelentik be, a bérletezés 14-én indul. "A 2013-14-es évad terveivel is jól haladunk, legkésőbb ősszel szeretnénk nyilvánosságra hozni" - tért ki rá a kormánybiztos.

süti beállítások módosítása