A Baltazár Színház Millenniumi Díjat kapott

A Baltazár Színházat, a Masat-1 magyar műhold alkotócsapatát, a Halasi Csipke Közalapítványt, a Ludwig Múzeumot, valamint a Polinvent Kft-t. tüntette ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNTH) 2012-ben Millenniumi Díjjal, az elismeréseket csütörtökön, a Szellemi Tulajdon Világnapján adta át Budapesten Bendzsel Miklós, az SZNTH elnöke.

A hivatal 2000-ben alapította a szellemi tulajdon védelmében is példaadó intézmények elismerésére szolgáló a Millenniumi Díjat, amelyet most tizenkettedik alkalommal adtak át. A Millenniumi Díj kisplasztikája Pataki Mátyás és Weichinger Miklós alkotása.
"Esélyt kell adni az innovatív vállalkozói képességnek, a mindenkiben megbúvó tehetségnek és a megújulást tápláló hagyományoknak" - hangsúlyozta Bendzsel Miklós, hozzátéve, hogy a díj eddigi körülbelül félszáz kitüntetettje "állócsillagnak" bizonyult.
Az SZTNH "a gazdaság és a kereskedelem számára az iparjogvédelem felelős hatósága, a kultúra és a kreatív ágazatok számára pedig a szerzői jogi védelem felügyelő-szolgáltató katalizátora" - fejtegette Bendzsel Miklós.
Mint rámutatott, az elmúlt két év során a világgazdasági válság dacára az iparjogvédelmi kategóriák többségében javuló bejelentési aktivitásnak lehetett örülni Magyarországon. Még jelentősebb a tartós növekedési trend a szerzői jogi kreatív ágazatok GDP-hozzájárulásában: a legfrissebb vizsgálatok szerint ennek mértéke már 7,85 százalék. 
Az eredményeket sorolva Bendzsel Miklós kitért arra is, hogy 2011 első félévében Magyarország az Európai Unió soros elnökségi feladatait látta el.   "Reméljük, hogy az egységes hatályú európai szabadalom ügyében létrejött áttörésben az utókor meghatározónak ítéli hozzájárulásunkat" - emelte ki Bendzsel Miklós.  

baltazar A Baltazár Színház az egyedüli hivatásos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll. A színház megteremti a lehetőségét annak, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg és fontos szerepet játszik a fogyatékkal élők "másságának" elfogadtatásában.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME)   kifejlesztett, több mint kétezer alkatrészből megépített műhold, amelynek memóriakapacitása tízszerese a legelső amerikai űrsiklók fedélzeti számítógépe teljesítményének. 
"A Masat-1 projekt révén a fejlesztői csapat olyan tapasztalatra és tudásra tett szert, amelyre a bontakozó hazai űripar igényeit kielégíteni képes magas színvonalú oktatás és mérnökképzés alapozható" - emelte ki a laudáció.
A halasi csipke 1902-es bemutatása óta az európai iparművészet kitüntetett figyelemmel és elismeréssel kísért terméke. 
"Ez a kézimunka-fajta a 20. században vált méltó vetélytársává a brüsszeli és a velencei csipkének. A halasi csipkéből készült alkotások több világkiállítás nagydíját is elnyerték és a magyar állam ajándékaként a hozzánk látogató előkelő, híres személyiségek szeretetét és vonzalmát erősítik" - hangzott el a méltatásban.
A Ludwig Múzeum Magyarország első olyan múzeuma, amely kizárólag kortárs művészetet gyűjt. Gyűjtőköre a magyar és az egyetemes művészet az 1960-as évektől született alkotásait öleli fel. Fő feladata a gyűjtőkörébe tartozó alkotások, tárgyi emlékek és dokumentumok, források felkutatása, gyűjtése, őrzése, az anyag tudományos feldolgozása és rendszerezése, valamint az eredmények közzététele. Kiemelt feladata a magyar és nemzetközi kortárs művészet törekvéseinek párhuzamos, a kölcsönhatásokra figyelő bemutatása - hangsúlyozta a méltatás.
Az 1990-ben alakult Polinvent Kft. elsődlegesen műgyantakomponensek gyártására és fejlesztésére szakosodott. Az eredetileg három személyes mikrovállalkozás mára kiterjedt innovációs kapcsolatrendszerrel rendelkezik, éves nettó árbevétele 600 millió forint, amelynek 95 százaléka exportból származik. Legsikeresebb terméke a 3P gyantacsalád, amelyet szennyvízcsatornák utólagos szigetelésére, megerősítésére használják. Sikeres terméknek ígérkezik a cég által kifejlesztett földrengésálló épületszerkezeti elem is, az úgynevezett "szeizmikus csukló". A vasbeton gerendák találkozási pontjaira beépíthető, nagy teherbírású, mégis rugalmas elemmel a jövőben nagyságrendekkel növelhető az épületek földrengésállósága.

süti beállítások módosítása