Saját darabot mutat be a József Attila Színház

Április 28-án mutatják be a József Attila Színházban évadának első saját darabját, Carlo Goldoni: Csetepaté Chioggiában című vígjátékát, Csiszár Imre rendezésében.

 

Csiszár Imre elmondta, hogy a darab eredeti címe Révay József fordításában Chioggai csetepaté volt. Mikor a miskolci színház vezetőjeként a komédia rendezésére felkérte Major Tamást, az ő ötlete nyomán fordította le újra számukra Mészöly Dezső a darabot. Mészöly Dezső a komédia sajátos nyelvét visszaadva, a népies ízt a magyar szövegben is érzékelhetővé tette, és ő volt az, aki a címben megváltoztatta a sorrendet, ezzel jelezve, hogy ez új fordítás.

csetepate

Csiszár Imre kiemelte: egészen fantasztikus darabja ez Goldoninak, aki a commedia dell'artéból a polgári dráma műfajába vezette át a drámairodalmat. Goldoni ebben a művében még távolabb megy: egy egészen sajátságos társadalmi réteget mutat be, egy szegény halászfalu közösségbe vezeti el a nézőt. "A világ drámairodalmában először foglalkoznak az egyszerű emberek életével, és mindezt az elsősorban komédiaszerző Goldoni teszi, rengeteg humorral és empátiával. És ami pszichológiailag a legizgalmasabb, hogy saját magát is beleírja a darabba, egy jegyző figurájába" – tette hozzá. Ez a jegyző mindenáron szeretne az egyszerű chioggiai emberekhez közel kerülni, állandóan biztosítja őket a jóindulatáról és szeretne a nőknél sikereket elérni – mondta, hozzáfűzve, hogy ez a kis közösség jóvoltából nem jön létre: kiközösítik az asszonyok körül legyeskedő urat.

A rendező szerint a mű szépsége abban áll, hogy – ugyan a darabban igazából nincs cselekmény – minden mondatának a középpontjában a szexus áll.

csetepate2

A színpadon egy halászfalut látunk, ahol a férfiak 10 hónapig kinn vannak a tengeren, az asszonyok pedig otthon vannak és vágyakoznak, várják haza őket. Ezalatt a hosszú idő alatt mindenféle probléma – féltékenység, pletyka, félreértés – adódik, aminek a címadó csetepaté lesz a vége, mire a férfiak hazaérnek, a békés hangulat helyett feldúlt kis falu fogadja őket, ahol az asszonyok állandóan marakodnak.

csetepate3

A nézők annak lehetnek tanúi, hogy – ebben az erkölcsös kis faluban, ahol be kell tartani bizonyos szabályokat – ki-ki hogyan találja meg a párját a darab végére. Cselekmény nélkül is fordulatos darabról van szó, izgalmas, pergő, életszerű, a mai napig is befogadható vígjátékról – fogalmazott Csiszár Imre. Mint kiemelte, a mű lehetőséget teremt arra, hogy a mai világnak görbe tükröt mutassanak: ráébresszék az embereket, hogy a rengeteg csetepaté, ellenségeskedés, amely körülveszi az életünket, mennyire tét nélküli igazából.

csetepate4

A darabban 14 szerep, 14 remek karakter ad lehetőséget a színészeknek. Goldoni nagy emberismerettel és szeretettel, empátiával formálta meg ezeket a figurákat – fűzte hozzá Csiszár Imre.

A darab kapcsán a Pasqua asszonyt alakító Fehér Anna nyilatkozott a stop.hu-nak. Elmondta: Pasqua asszony szenvedélyes, erős ösztönű, gyakorlatias, igazi vérbő asszony, akinek jó a bőrébe bújni! - mesélte Fehér Anna, aki új karakterét immáron édesanyaként formálja meg és élete természetes feladataként éli meg az anyaság és a munka összehangolását. "Mostantól - hála Istennek! - életem alapvető feladata lesz ez az egyeztetés" - fogalmazott a színésznő a stop.hu-nak. Az előadásban a főbb szerepeket Fehér Anna mellett Besenczi Árpád, Kocsis Judit, Kovalik Ágnes, Schnell Ádám, Zöld Csaba, Márkó Eszter,  Ömböli Pál, Gieler Csaba és Dányi Krisztián alakítja.

süti beállítások módosítása