“A táncosok köztünk járnak” - Fotósorozat a Tánc Világnapjára

“A táncosok köztünk járnak” egy fotográfiai projekt, ami 2009 tavaszán kezdődött, és a legjobb amerikai, profi táncosokat mutatja be hétköznapi helyzetekben, terekben, digitális utómunka nélkül. Az elkészült fotókból 2012 őszén egy könyvet fog megjelentetni a Workman Publishing. A tánc világnapja alkalmából mi is megmutatunk néhány fényképet, és részletet közlünk a fotográfus, Jordan Matter vallomásából.

"Légy lelkes, örömteli, eufórikus, heves, elszánt, légy a jelenben!" - mondja Jordan Matter fotográfus, aki vallomásában arról árul el részleteket, hogy született “A táncosok köztünk járnak”  sorozat:

"Az inspiráció ehhez a projekthez egy délután érkezett, amikor figyeltem, ahogy a 3 éves fiam játszik egy játék busszal. Megpróbáltam fantáziája száguldását követni, miközben egy sárga műanyag dobozt, és kar nélküli figurákat mozgatott. Legalábbis én ezt láttam. Ő pedig azt látta, hogy egy virágzó közösség rohan, hogy elkapja a 77 helyi buszt Ausztráliába. Kétségbeesetten ugrott a helyére, tátott szájjal bámult, a térdére csapott, vidáman reagált annak a világnak a jelenségeire, amelyet én nem láttam, és ami számára mindennél valóságosabban létezett.

Ahogy öregszünk, és egyre bölcsebbé válunk, vajon mi történik ezzel a lelkesedéssel, ezzel a képességgel, hogy teljes mértékben jelen legyünk az adott pillanatban? Miért, hogy a tiszta szenvedélyek pillanatait oly gyakran a cinizmus, az unalom és a közöny veszik át? Miközben a fiammal játszottam, ezen gondolkoztam és arra jutottam, olyan fényképeket fogok készíteni, amelyek hozzásegítenek, hogy gyermeki szemmel tekinthessünk a világra. Az emberek a képeken elevenek lesznek, a hétköznapi élet különböző aspektusait és érzelmeit fogják ünnepelni.

Röviddel azután, hogy buszosat játszottam, részt vettem a Paul Taylor Dance Company egyik előadásán, és rögtön tudtam, megtaláltam azokat az embereket, akikkel együttműködhetek majd a projektem során. Tökéletes ötletnek tűnt, hogy megkérdezzem a táncosokat, megtestesítenék-e az eszményképeimet, ugyanis a táncosok mesemondók. Arra képezték őket, hogy szenvedélyes pillanatokat jelenítsenek meg, mozgásuk a művészet és az ügyesség lenyűgöző kombinációja. Olyan fantáziavilágba adnak mélyebb betekintést, amely számunka is ismerős. Ők keltik életre azt, amit érzünk, de nem vagyunk képesek fizikailag kifejezni.

A táncosok szívesen csatlakoztak küldetésemhez. A fényképeken, amiket együtt alkottunk, Manhattant és ikonikus tájakat vesznek célba. Energiával töltenek meg hétköznapi helyzeteket, táncolnak a tömegben, miközben feltárnak egy közel sem hideg és személytelen várost. Magasan repülve és a földig hajolva azt ünneplik, amiről talán a legtöbben megfeledkezünk, hogy fényt és életet vihetünk az élet hétköznapi pillanataiba".

A táncosok köztünk járnak:

1

1.

3

2.

4

3.

5

4.

7

5.

9

6.

8

7.

18

8.

10

9.

11

10.

12

11.

14

12.

15

13.

16

14.

17

15.

süti beállítások módosítása