Eldőlt: Idén is lesz Ördögkatlan Fesztivál

Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre három baranyai falucskában az Ördögkatlan Fesztivál 2012. augusztus 2-5.-ig.

„… az igazi élmény és bizonyosság 2011 augusztusában ért, amikor először látogattam a fesztiválra, és öt napon át megtapasztalhattam, hogy ennyi idő és tapasztalat után is rá tudok csodálkozni az emberekre: hogy a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni.”

(Törőcsik Mari)

Bizonyossá vált, hogy ötödik alkalommal is megrendezik, Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán ezt az egyre népszerűbb összművészeti fesztivált. A szervezők, Bérczes László, Kiss Mónika és barátaik továbbra is a minőséget és az emberi léptéket állítják középpontba. Azt szeretnék, ha a fellépő művészek, a látogatók és a helyiek itt valóban találkoznának, együtt lennének, és az évnek legalább ezen az öt napján szép és jó lenne az a sokezer ember, aki a Katlanba látogat. A fesztivál örökös védnökét, Cseh Tamást idézve a jobbik-szebbik részükkel fordulnának egymás felé az emberek, miközben a derű és a szabadság mezején a másik védnököt, Törőcsik Marit követnék: „mi nem vagyunk normálisak!” – ismételték tavaly sokezren kacagva a Színésznővel a mondatot, és közben cinkosan ugyanazt gondolták:”éppenhogy mi vagyunk normálisak, akik kiszakadunk a személytelen hétköznapokból zenét hallgatunk, színházat nézünk vagy csak elheverünk a fűben, és örülünk, hogy élünk, hogy együtt vagyunk”.

katlan

Az 5. Ördögkatlan egyik szenzációja lesz a Galapiat Cirque Franciaországból – ez a nagyszerű cirkuszszínház Kisharsány határában állítja fel sátrát, és négy előadást tart estéről-estére, majd a fesztivál után workshopokat tart a falusiaknak és vállalkozó kedvű színészeknek. A falut szokás szerint birtokba veszi a Mediawave, és az Ördögkatlanon avatják a felújított orgonát.

Különleges produkcióra is készül az Ördögkatlan: a kaposvári színházzal közös produkcióként a fesztiválon tartja A helység kalapácsa premierjét. A vásári komédiát Szabó Máté rendezi, zenéjét pedig Ferenczi György írja.

Palkonya szokás szerint a gyerekek és családok paradicsoma ilyenkor, idén Halász Judit énekel nekik-velük. A palkonyai Malompark színpadán zenél majd a Rendhagyó Prímástalálkozó, benne többek között Pál István Szalonna, Dresch Mihály és Lakatos Róbert. Utóbbi a „Felvidékkel érkezik”, ugyanis az idén ez a határon túli régió lesz az Ördögkatlan vendége.

A Vylyan Teraszon szokás szerint irodalmi délutánok, jazzkoncertek és kiállítások követik egymást a Hodek triótól Takács Katalin Tóth Kriszta-estjéig, a Kaláka és Rátóti Zoltán Szabó Lőrinc-műsorától Böröcz András kiállításáig.

kep

A nagyharsányi helytörténeti múzeum falán folytatódik az ördöglegenda-festés, Kiss Tibihez és Cseh Andrishoz csatlakozik Rutkai Bori is. A falu tornaterméből öt napra „Nagyharsányi Nemzeti Színház” lesz, ahol többek között a Pintér Béla Társulat vendégeskedik a Szutyok és a Kaisers TV Ungarn című előadásokkal, természetesen lesz Mulatság, utóbbi szereplői és a hozzájuk csatlakozó „nem normális” színészek nap mint nap szórakoztatják majd a BuszSzínház utazó közönségét. A kaposvári Csiky Gergely Színház koncertszínházi változatban a Szoborparkban mutatja be A kéz című produkciót, melyben elhangzanak majd Háy János dialógusai, valamint Lovasi András és Szabó Attila dalai is. Szabó Attila fellép a Csík zenekarral is, és lesz Lajkó Félix, 30 Y, Punnany Massif, Kistehén és még sok-sok koncert.

Bemutatkozik a Katlanban a Széchenyi Könyvtárban létrehozott Cseh Tamás Archívum, és filmrészletekkel, különleges koncert-felvételekkel és beszélgetésekkel gazdagítja a fesztivál programját. Nem feledkezik meg az Ördögkatlan arról, hogy javában zajlik majd a londoni olimpia – több helyszínen kivetítik a versenyeket, és a látogatók – akár koncert közben - félszemmel a vízilabdázók vagy a kajakosok remélt sikereit figyelhetik.

Nem véletlen, hogy sokan „mezítlábas fesztiválnak” nevezik az Ördögkatlant – a szervezők gondolnak a kispénzű, „mezítlábas” fiatalokra (és nem fiatalokra): a jegyek-bérletek ára nem emelkedik, sőt a bérlet május 2-től kedvezményesen vásárolható elővételben (www.ordogkatlan.hu)

Kezdés tehát szokás szerint augusztus 1-én a Quimby-koncerttel, zárás augusztus 5-én éjjel a Kiscsillaggal.

süti beállítások módosítása