Újraéled az egykori Banán Klub

Május 5-én egy napra újra életre kel a Banán Klub: a húsz évvel ezelőtt alakult, a kilencvenes években rendkívül népszerű csillaghegyi helyszínen egykor megfordult zenekarok, színházi társulatok és más közreműködők az Erzsébet téri Akváriumban egész napos programmal idézik fel a régi időket.

A Banán Klub összművészeti kulturális centrum 1992 szeptemberében indult. 1994-től jelen volt a Sziget fesztiválon is, ahol a dzsesszszínpad programját szervezte. Kezdeményezője és életre hívója volt az Euroconnections koncertsorozatnak, a Mechwart ligeti fesztiváloknak és a zene ünnepének - idézték fel a szervezők.
A klub arculatához a kortárs kultúra népszerűsítése mellett a hagyományos értelemben vett klubélet is hozzátartozott; "az esti Kispál-koncert tökéletesen megfért a napközben összegyűlő bélyeggyűjtőkkel, galambászokkal, nyugdíjas vagy zsonglőrklubbal". Ezt a sokszínűséget hozzák most vissza a szervezők egy napra azoknak, akik ott voltak és jól érezték magukat vagy akár csak hallottak a helyről.
A Banán a 2000-es évek első felében zárt be, a ház 2004-től Csillaghegyi Közösségi Ház néven működött tovább. Az egész napos fesztiválon sokan fellépnek azok közül, akiknek annak idején közük volt a csillaghegyi klubhoz. Közöttük lesznek a különböző stílusú és profilú színházi közösségek is, így a Szárnyak Színháza, a Prológus (Uray Színház), a TAN.GR.A.M/Banán Kommandó és a Rátkai Márton Zenés Műhely.
A május 5-iki, szombati rendezvény délelőttjén kézműves-foglalkozást rendeznek, drámajátékot tartanak Uhrin Csabával, Gágogó koncert lesz gyerekeknek és baba-mama mozgásworkshop, melyet Kálmán Ferenc tart.

akvarium

Délután felelevenítik a hajdani Banán Szabadegyetemet, a szervezők kerekasztal-beszélgetésre hívtak intézményfenntartókat és -üzemeltetőket, hogy megvitassák, miként változott a kultúra finanszírozása az elmúlt két évtizedben, születtek-e az államin kívüli egyéb finanszírozási ötletek. Ezen a programon részt vesz Derdák András, a Banán Klub alapítója, a Millenáris és a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatója, Kitzinger Dávid, a Neumann-ház volt igazgatója, az Artisjus Jogvédő Iroda osztályvezetője, L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap bizottsági elnöke, Magács László rendező, a Merlin Színház igazgatója, Szabó György, a Trafó alapító igazgatója. A moderátor Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője lesz.
Az estét a Banán házi zenészei és a csillaghegyi házban gyakran megfordult klubzenekarok fellépése tölti ki. Lesz Soma és Lorenzo G., Makám, ef. Zámbó, Satöbbi, Besh o droM, Söndörgő, Tin-Tin Quintet, Laokoón Csoport, a koncertek után a lemezjátszón a klub két házi dj-je, Dj Run aka Marcipán és Dj Publo osztozik.
Az egész napos program része a Menekülés a rövidfilmbe című filmválogatás, amely egy retrospektív összeállítás a franciaországi clermont-ferrand-i nemzetközi rövidfilmfesztivál anyagából. Banán Skanzen néven kiállítás is lesz a klubról szóló egykori plakátokból, műsorfüzetekből, archív videókból és egyéb összegyűjtött ereklyékből.
A fesztiválra a belépés díjtalan, minden fellépő, animátor és szervező ingyen vállalta a közreműködést.

süti beállítások módosítása