Utolsó előadását tartja hétfőn a Kamaraszínház

Szigorúan zártkörű társulati ülésen tegnap délután a végelszámoló jelentette be, hogy a tervezettel ellentétben, az évad végéig sem játszhat a Budapesti Kamaraszínház. A Népszava információi szerint azt mondta, úgy látja, nincs elég fedezet ahhoz, hogy a színház tovább működjön; a megmaradt pénzt inkább fordítja a végkielégítésekre.

A lap szerint abban állapodtak meg, hogy a három játszóhelyet magába foglaló teátrum vasárnap játszik utoljára, de arra még engedélyt kaptak, hogy hétfőn A vágy villamosa előadását, ami hosszú sikerszériát élt meg, és erre a napra is minden jegy elkelt, megtarthassák. Egyébként a már megvásárolt jegyeket visszaváltják. Az ígéretek szerint a végkielégítéseket pedig kifizetik. Voltak, akik sírtak, míg mások azt mondták, jó, hogy vége ennek a hosszúra nyúlt nyüglődésnek, haldoklásnak.

kamaralead

Fotó: Népszava

Vári Éva Kossuth-díjas színésznő méltatlannak tartja, hogy május harmadikán egyszerre csak azt mondják, pár nap múlva már nem is játszhatnak. Itt egy csomó ember, akinek nincs kenyere. De hát mit sírjanak, amikor a pilótákat is elküldik. Nem lehet tudni, hogy holnapután kire kerül a sor. "Iszonyú nehezen élem meg, hogy egyszer csak azt mondják, felesleges vagyok, és nem kellek", mondta a színésznő a Népszavának. Az fáj neki a legjobban, hogy alig van, aki felemeli azért a szavát, hogy ne zárjanak be színházakat, könyvtárakat, levéltárakat, hogy nem parancsolnak megálljt ennek a folyamatnak.

Szűcs Miklós korábban úgy nyilatkozott a Színház.hu-nak: "Kidolgoztunk egy új működési modellt, amely részben csonkítaná, megváltoztatná az eddigi működésünket és kevesebbe is kerülne. Persze ez a működés már nem teljesen hasonlítana a több mint 20 éve mind művészileg, mind gazdaságilag nagyszerűen működő, társulattal rendelkező Kamaraszínházra, de azért erre is érdemes volna pénzt áldozni! A támogatás, (adóforintok) a TAO nélkül egyetlen egy magyar színház sem tudna működni. Aki azt gondolja, hogy piaci alapon lehet ma Magyarországon színházat működtetni, az nem tudja mit beszél" - fogalmazott április végén az igazgató, aki akkor még új konstrukcióban gondolkodott.

A Játékszín igazgatója, Balázsovits Lajos megerősítette, nekik még van annyi tartalékuk, hogy nyáron a rezsiket kifizesse, aztán elfogy a pénzük. A tulajdonosi jogokat gyakorló Vagyonkezelő ZRT-vel tárgyalások folynak arról, hogy esetleg magánszínházzá váljon a teátrum, de ehhez még nem sikerült megtalálni a megfelelő feltételeket. Erről az igazgató elmondta lapunknak: "Azt vizsgáltuk közösen, hogyan tudna a színház tovább működni. Lehet, hogy pár nap múlva bátrabban nyilatkozom a fejleményekről, de annyit elmondhatok, hogy van remény arra, hogy megmeneküljön a Játékszín egy újfajta konstrukcióban, ezért a tulajdonostól engedélyt kértem arra, hogy megtartsuk a Kék róka bemutatóját. (...) Remélem, hogy rövid időn belül bejelenthetjük, hogy a színház életben marad".

 

Szűcs Miklóssal készült áprilisi itt olvashatják.

Balázsovits Lajos nemrég így nyilatkozott a Színház.hu-nak.

süti beállítások módosítása