Megmenekül a Kamaraszínház társulata? - Folytatásról tárgyalnak

Hivatalosan a ma esti "A vágy villamosa" az utolsó előadás a Budapesti Kamaraszínházban. Azonban Budapesti Kamaraszínház társulatának egy része új, piaci alapokon létrehozandó társaság keretében folytatná a munkát; a megszűnő teátrum Művészeti Tanácsa tárgyalásokat folytat erről a vagyonkezelővel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a kulturális tárca képviselőivel.

Friss hírek a Kamaraszínházról:

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a színház Művészeti Tanácsa az elmúlt hetekben közösen kereste a megoldást a Budapesti Kamaraszínház működésének megnyugtató lezárására - olvasható a vagyonkezelő MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Mint írják, az eddigi sikeres egyeztetések eredményeként a színház teljes állományát képviselő Művészeti Tanács szándékában áll egy szellemi és művészeti koncepciót is tartalmazó pénzügyi-gazdasági terv elkészítése. A program kidolgozásához az MNV Zrt. szakmai segítséget nyújt.
Az elképzelés szerint a jogutód nélkül megszűnő társaság jelenlegi színészeinek, alkalmazottainak egy része egy új, piaci alapokon létrehozott - nem állami - társaság keretében folytatná tovább munkáját a 2012-2013-as évadban.
Az új színház - a Művészeti Tanács szerint - takarékosabb, a korábbi vezetéshez képest sokkal gazdaságosabb, alacsony költségvetésű tevékenységet folytatna, megőrizve a Kamaraszínház hagyományait és szellemi örökségét.
A megszűnő színház Művészeti Tanácsa emellett ígéretes tárgyalásokat folytat a kulturális tárca képviselőivel is - olvasható az MNV Zrt. közleményében.
A NEFMI a múlt év végén mondta fel a Kamaraszínház támogatási szerződését, majd év elején az évad befejezéséig 147 millió forintos támogatást biztosított az MNV Zrt.-n keresztül. Mivel az összeg a tavaszi évad befejezésére sem volt elegendő, az MNV Zrt. a társaság végelszámolásáról döntött annak érdekében, hogy a színház alkalmazottai megkapják bérüket, mielőtt a veszteséges működés felemészti a rendelkezésre álló összeget. 

20111221-budapesti-kamaraszinhaz-tarsulati-ules3

A Budapesti Kamaraszínház végelszámolója pénteken jelentette be a társulatnak, hogy a színház működése a hétfői nappal leáll. Mint írják, a végelszámoló a mai napig nem kapta kézhez a társaság 2011. évi, könyvvizsgáló által elfogadott beszámolóját, amely pontos képet adhatott volna a társaság gazdálkodásáról, ezért úgy döntött, hogy a még rendelkezésre álló összeget a bérek kifizetésére, és nem a színház további veszteséges működésének finanszírozására fordítja.
A közleményben kiemelik, hogy a társaság vezetése által készített 2011. évi beszámolót a független könyvvizsgáló elutasító záradékkal látta el, így a társaság végelszámolója és az MNV Zrt. a mai napig nem kapott hiteles adatokat a színház működéséről. Ebben a helyzetben a társaság felügyelőbizottsága kezdeményezte a társaság szabályszerű működésének, gazdálkodásának vizsgálatát, különös tekintettel a 2011-2012. évekre.

A Blikknek nyilatkozott Németh Kristóf a témában:

Lehet, hogy a ma esti színház előtti gyertyás búcsúztató korai még?

– Semmit nem akarok elkiabálni, de úgy néz ki, igen – mondta a Blikknek Németh Kristóf, aki elmondta, mire jutottak a tárgyalásokon.

– Bent voltunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ahol találkoztunk Hegmanné Nemes Sára államtitkárral, aki nagyon együttműködő volt és a támogatásukról biztosított bennünket. Rajta kívül Szőcs Géza kulturális államtitkárral, a vagyonkezelővel és a végelszámolóval is reményt keltő tárgyalásokat folytatunk. És bejelentkeztünk Balog Zoltánhoz, a NEFMI vezetőjéhez is. Az eddigieknél jóval kisebb költségvetésből és szűkebb gárdával ugyan, de ősztől talán újra indulhatunk. Saját repertoárral működő színházként szeretnénk működni. A sikerdarabokat végig akarjuk játszani. Célunk, hogy megmentsük szeretett színházunkat, s minél kevesebb ember veszítse el a munkahelyét.

forrás: Színház.hu, Mti, blikk.hu

süti beállítások módosítása