Ősbemutató után zár be a Kamaraszínház

Csütörtökön még ősbemutatót tartott a Budapesti Kamaraszínház, ma este a Vágy villamosa című darabbal azonban befejezi működését a teátrum.

“A társulat és a vezetőség értetlenül áll az események előtt” - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szűcs Miklós. “A színház 1949 óta működik, de se a minisztérium, se a vagyonkezelő nem köszönte meg munkánkat. Nézettségünk 95 százalékos. Több mint 640 színházi előadást, 170 drogmegelőzési előadást tartottunk, 65 magyar darabot mutattunk be. Háy színműve a 35. ősbemutató volt, az utóbbi négy évben öt művészünket tüntették ki Kossuth- díjjal. A rendszerváltás után az ország első teátruma voltunk, ahol személyemben új igazgatót neveztek ki, sosem volt a teátrummal szemben művészi, politikai vagy gazdálkodási kifogás. Végelszámolót egyébként olyan intézményekhez küldenek, ahol a vezetőség hibát követett el, minket viszont csődbe vittek: a támogatást éveken keresztül csökkentették, az idén nem adtak a működtetésünkre elegendő pénzt” - tette hozzá a színház vezetője, aki szerint ha év végéig megoldották volna a színház finanszírozását, mutatói alapján 2013. január elsejétől az előadó-művészeti törvény kiemelt kategóriájába került volna.

vasarnapi

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) által felkért végelszámoló március elején vette át az intézményt, ő javasolta a május eleji bezárást is. Bár a Nefmi február végén átcsoportosított a színháznak 147 millió forintot az évad befejezésére, ám ez az összeg nem tűnt elegendőnek erre. Ennek dacára tartottak a múlt héten ősbemutatót, Háy János Vasárnapi ebéd című darabjából a Kamaraszínházba, ugyanis a teátrum pénzt nyert a produkcióra a Katona József pályázaton. Az előadást az évadban még háromszor szerették volnajátszani, de erre már nem kerül sor. Azonban a produkció rendezője, Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, megkeresik a lehetőségét annak, hogy valahol játszhassák a darabot.

Vári Éva Kossuth-díjas színésznő méltatlannak tartja, hogy május harmadikán egyszerre csak azt mondják, pár nap múlva már nem is játszhatnak. "Itt egy csomó ember, akinek nincs kenyere. De mit sírjunk, amikor a pilótákat is elküldik. Nem lehet tudni, hogy holnapután kire kerül a sor. Iszonyú nehezen élem meg, hogy egyszer csak azt mondják, felesleges vagyok, és nem kellek" - nyilatkozta a színésznő a Népszavának. Elmondása szerint az fáj neki a legjobban, hogy alig van, aki felemeli azért a szavát, hogy ne zárjanak be színházakat, könyvtárakat, levéltárakat, hogy nem parancsolnak megálljt ennek a folyamatnak.

A Kossuth-díjas Szilágyi Tibor szerint most minden kollégájának előre kell tekintenie. “Senkit nem ért meglepetésként a döntés, mert már decemberben bejelentették, hogy nem finanszírozzák tovább a színházat. Nem vagyok boldog. Fantasztikus szerepeket játszottam itt: Arthur Miller Lefelé a hegyről című darabja a 226. előadással ért véget. Tegnap a Hárman a padon volt az utolsó előadásom ebben a színházban, Vári Évivel és Tahi Tóth Lászlóval. 85. alkalommal játszottuk, ez is ment volna évekig” – nyilatkozta a színész a Blikknek, aki elárulta mindenki megkapta a gázsit, amivel tartozott neki a színház.

Szilágyi nem lát esélyt arra, hogy új formában, más vezetéssel újraindítsák a teátrumot. Németh Kristóf, a színház újonnan alakult Művészeti Tanácsának elnöke azonban a Színház.hu-nak elmondta, a tanács munkája még nem ért véget.

 

 

Budapesti Kamaraszínház bezárása előtt ma este tartja utolsó előadásáta Tivoliban, 19.00 órától a Vágy villamosa kerül színre.
A színház társulata gyertyagyújtással búcsúztatja a színházat a Tivoli épülete előtt a ma esti előadás után, kb. 21.45 és 22.00 óra között.

 

Forrás: Magyar Nemzet, Népszabadság, Népszava, Blikk, Színház.hu

süti beállítások módosítása