Szabó Istvánt díszdoktorrá avatják Szófiában

Szabó István Kossuth- és Oscar-díjas filmrendezőt díszdoktorává avatja csütörtökön a szófiai színház- és filmművészeti akadémia. Szabó István három alkotását is levetítik és a rendező mesterkurzust tart a hallgatóknak.

Doncsev Toso, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója elmondta, hogy az akadémia kezdeményezte Szabó István díszdoktori elismerését, mert úgy tartja, hogy ő a kortárs filmművészet egyik legkiemelkedőbb rendezője. Emellett a világhírű rendező 2008-ban, amikor az uniós tagállamok filmrendezőinek egyesülete (Society of Audiovisual Autors) soros elnökének választották, a szervezet nyílt levélben kérte a bolgár miniszterelnököt és a kulturális tárca vezetőjét, hogy a készülő bolgár filmtörvényben tartsák meg a filmszakma addigi támogatását.

– Ez a kérés értő fülekre talált, és a bolgár filmesek erre a nyílt levélre válaszul megkapták a kulturális tárcától a korábbi segítséget – erősítette meg Szabó István. Hozzátette: örül, hogy díszdoktorrá fogadása alkalmából bemutatják legújabb filmjét, Az ajtót is az akadémia mozitermében szerdán. A vetítés után mesterkurzust tart a bolgár filmrendező szakos hallgatóknak és meghívottaknak.

szaboistvan

Az intézetigazgató megjegyezte, hogy a bolgár akadémia rektori tanácsa egyhangú döntést hozott Szabó István díszdoktorrá fogadásáról. Előtte olyan nemzetközi hírű alkotók vehették át ezt az elismerést, mint Nyikita Mihalkov orosz vagy David Lynch amerikai rendező. Kedden Szabó István két filmjét is levetítik az akadémián: a Csodálatos Júlia című vígjátékot, majd utána a Mephisto című, Oscar-díjjal kitüntetett filmdrámát.

Szófia művészmozijában, a Dom na Kinotóban csütörtökön a díszdoktori ceremónia után bemutatják a nagyközönségnek a Csodálatos Júlia című vígjátékot, amelynek vetítése után Szabó István a közönséggel beszélget. Ami a rendező további programját illeti, megnézi a Szófia közelében levő Bojánai Filmstúdiót – amely az etyeki stúdióhoz hasonlítható – és találkozik a stúdió ügyvezető igazgatójával – mondta Doncsev Toso.

 

süti beállítások módosítása