Százmilliós bérleti díjat kérnének a miskolci színháztól

Száz és félmillió forintot és az ezt terhelő forgalmi adó bérleti díjat kellene fizetnie a Miskolci Nemzeti Színházat üzemeltető nonprofit gazdasági társaságnak a színházi épületek egy évi használatáért, a megyeszékhely ingatlanhasznosító cége részére - írta a boon.hu.

miskolci-nemzet

A boon.hu cikkéből:

A városháza erről szóló javaslatát május 17-i ülésén tárgyalja a miskolci közgyűlés.

Idén januárban döntött arról a képviselőtestület, hogy költségvetési intézményként megszünteti a színházat, amelyik nonprofit gazdasági társaságként folytatja a munkáját. Korábban megszavazták valamennyi önkormányzati művészeti-kulturális intézmény hasonló átalakítását. Dr. Kriza Ákos polgármester az átalakítás tervét bejelentő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: valamennyi átalakuló intézményben kizárólagos tulajdonos marad az önkormányzat, és a művészeti- és közművelődési intézmények feladatait meg kell őrizni, a kötelező önkormányzati feladatokat meg kell tartani, sőt bővíteni kell. Ehhez a város továbbra is biztosítja a forrásokat, de lehetőséget kell adni ahhoz, hogy az intézmények más, piaci tevékenységből is kiegészíthessék bevételeiket. Azaz: a miskolci kulturális intézmények piaci szereplővé is vállnak.

A boon.hu úgy tudja: eddig egyik intézmény sem fizetett bérleti díjat, viszont ezután a színházon kívül a bábszínháznak és a szimfonikus zenekarnak is van ilyen befizetési kötelezettsége (utóbbinak 30 millió plusz áfa, előbbinek 10 millió plusz áfa). A városháza ezt gazdálkodási kérdésként kezeli, a színház befizetésével kapcsolatos javaslatot például Farkasné Hadházi Ildikó, gazdálkodási főosztályvezető jegyzi. A mostani előterjesztés a kulturális szakbizottság ülésén nem szerepel.

A lap információi szerint a színházban az intézkedés bevezetésére úgy készülnek: várhatóan nem csökken emiatt a költségvetésük, és nem kell emiatt kevesebb előadást tartaniuk.

süti beállítások módosítása