Tragédia a malomban - bemutató Nagyváradon

Május 12-én, szombaton 20 órától kerül sor az évad utolsó bemutatójára a nagyváradi Szigligeti Társulatnál. Az Oedipus című előadást Szophoklész műve alapján Szabó K. István rendezte. Az előadás helyszíne a várad-velencei Léderer-malom.

A darabról:
Az Aranykorszak hanyatlásnak indul, a Hatalom (Király) tehetetlenül szemléli Népe pusztulását, megsemmisülését. A Várost ért csapásra nincs ésszerű magyarázat, pedig Valaki e morális válság okozója. Szophoklész örök érvényű „krimije” a bűn eredetét kutatja, az Ember sötét útját. A vakság zarándokútja ez, tapogatózás a jelek Labirintusában azzal a reménnyel, hogy eljut a megértéshez, Önmaga felfedezéséhez, a Megvilágosodáshoz. Az előadás kortalan interpretációt céloz, melynek alkotóelemei mégis hangsúlyosan visszanyúlnak az görög dráma jellegzetes forma- és hatáselemeihez. Minden előadást beszélgetés követ, mely alkalom, reflektálási lehetőség a Szophoklész által tálalt rendkívül komplex problémakörre, ugyanakkor a színházi megvalósítás sajátos stílusjegyeinek értelmezésére is.

A szerzőről:

Szophoklész Kolónoszban született i. e. 496-ban. Több dramaturgiai újítás fűződik a nevéhez, Arisztotelész szerint például ő alkalmazott először díszleteket. Hosszú élete során mintegy 120 darabot írt, melyek közül - a sok kisebb-nagyobb töredéket leszámítva - teljes terjedelmében mindössze hét maradt ránk. Ezek közül három a Thébai mondakörből vette témáját, vagyis Oidipusz bűnéről és az egész családra nehezedő átokról szól.

Szabó K. István rendező Oedipusról:

Oedipus öröksége az Átok, mely vérét sújtja. Rossz helyen, rossz időben fogant. Kényszerű ámokfutása nemhogy eltávolítaná, de egyre közelebb hozza kegyetlen szerepéhez: beteljesíteni az átkot. Nem vagyok gonosz? Nem mindenképpen szennyes?” – késő a felismerés. A bűn már előbb megtörtént, Oedipus jussa a bűnhődés. Felfedezőútja csak igazolja azt, amitől rettegett.

oedipus

OEDIPUS

tragédia

Szophoklész műve alapján

Oedipus   Dobos Imre / Dimény Levente / Varga Balázs

Pap   ifj. Kovács Levente

Kreon   Kardos M. Róbert

Tiresias   Csíky Ibolya

Iokasté   Firtos Edit

Hírnök   Hajdu Géza

Pásztor   Csatlós Lóránt

Hírmondó, Szfinx   Fábián Enikő

Antigoné   Pitz Melinda

Kar  Ababi Csilla, Csepei Róbert, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Kovács Enikő, Pál Hunor, Pitz Melinda, Szotyori József

Rendező: Szabó K. István

A rendező munkatársa: Majoros Csilla

Zene: Ovidiu Iloc

Játéktér, jelmez: Florina Bellinda Vasilatos

Bemutató: 2012. május 12., szombat 20 óra

Helyszín: Léderer-malom, Várad-Velence, Miron Costin u. 2. sz.

Jegyeket a színház pénztárában lehet váltani keddtől péntekig 9-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt.

süti beállítások módosítása