Botrány Egerben: vizsgálat indul listaügyben

Április 19-én jelent meg az első hír arról, hogy az egriugyek.hu a birtokába jutott hivatalos dokumentum alapján, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Az önkormányzat ezt tagadta, viszont a hétfőn kiderült: Eger polgármestere mégis vizsgálatot kér a listaügyben. A történtek miatt lemondta egri látogatását Izrael budapesti nagykövete és a Mazsihisz szolidaritási akciót szervez.

Egy hangfelvétel is előkerült

Az egriugyek.hu szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki még 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében Orbán Viktort, a Fidesz elnökét figurázta ki. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőinek vissza kellett mondaniuk a művész Villon-előadását, annak ellenére, hogy a programot már az esemény hivatalos honlapján és a kinyomtatott plakátokon is közzétették.

A honlap birtokába jutott jegyzőkönyv az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának tavaly szeptemberi üléséről készült. A dokumentum szerint akkor Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését.

A szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója erre a jegyzőkönyv szerint azt felelte: "A szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennie, hogy a politikában milyen szerepet tölt be. Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat (Csákvári Antal a Fidesz-KDNP képviselője - a szerk.), hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben."

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne Egerben: "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen" - közölte.

Az egriugyek.hu információi szerint azonban nemcsak Székhelyi József az egyetlen "nemkívánatos" művész a városban. Szintén a stop.hu-t idézik, amely szerint Nádasy Erikát, a Gárdonyi Géza Színház volt, jelenleg szobaszínházat működtető színészét is "letiltották". A művésznő azután hagyta el az egri teátrumot, hogy nézeteltérésbe került a színház új direktorával, Blaskó Balázzsal.

Május 7.-én Eger polgármestere vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát, ugyanis újabb információk kerültek napvilágra az úgynevezett listaügyben.

A Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester hétfői közleményében azt írta: "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (...) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom." Ám úgy látja, hogy a kulturális és idegenforgalmi bizottság 2011. szeptember 21-i ülése miatt lépéseket kell tennie. Ezért hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az említett ülésen elhangzottak kapcsán észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt, majd a testület tájékoztassa őt álláspontjáról és az esetlegesen javasolt intézkedésekről.

Ugyanakkor a stop.hu honlapján megjelent a 2011. szeptemberi ülés hangfelvételének egyik részlete is, Székheyi Jószef származására tesz megjegyzést Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetője, aki azt is megjegyzi, hogy Székhelyi 'valójában Villont baromira tudja. Lehet, hogy kell szelektálni, hogy csak az én emberem jöjjön ide', [Orosz Lászlóné megjegyzése: "Ezt most megtehetjük"], de szerinte ennek a kultúrához semmi köze."

"Mindez a korábban napvilágot látott jegyzőkönyvben azért nem szerepelt, mert többen kérték a gépírót, hogy a fent idézett kijelentéseket ne rögzítse"- írta a stop.hu.

Szolidaritási akciót szervez a Mazsihisz és a BZSH Székhelyi József mellett

A történtek miatt szolidaritási akciót rendez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Székhelyi József színművész mellett vasárnap este Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga közelében található Goldmark teremben - közölte a Mazsihisz. Mint írták, "minden jóérzésű embert" várnak a Wesselényi utcai helyszínre, a Szolidaritás Székhelyi József színművész mellett című rendezvényükre, ahol Székhelyi József és Gerendás Péter előadóművész lép fel. A Mazsihisz emlékezett arra: csaknem hét évtizeddel az után, hogy "a magyar színházi élet legkiválóbbjait letiltották zsidóságuk miatt a magyar színpadokról, most ismét nem engedtek fellépni egy magyar színészt Egerben".

Miként az 1940-es években, most is a Goldmark terem színpada ad helyet a kirekesztett művésznek, Székhelyi Józsefnek. A magyarországi zsidóság és a tisztességes magyar társadalom egésze kiáll Székhelyi József mellett, és tiltakozik mindenfajta megkülönböztetés és diszkrimináció ellen - fogalmaztak.
A Mazsihisz kedden feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségen azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat a zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.

Lemondta egri látogatását Izrael budapesti nagykövete

Nem csak a Maszihisz tiltakozik, ugyanis lemondta egri látogatását Izrael budapesti nagykövete, miután meghallgatta azt a felvételt, amely szerint az egri önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága "zsidósága miatt nem engedi fellépni" Székhelyi József színművészt. A budapesti izraeli nagykövetség közleménye szerint Ilan Mor nagykövet "mély megdöbbenéssel" hallgatta meg a felvételt. Országjáró körútjának egyik következő állomásaként a diplomata a hevesi megyeszékhelyet tervezte a közeljövőben felkeresni, de "az ilyenfajta durva diszkrimináció és sértő megkülönböztetés miatt nem áll szándékában a városba utazni" - olvasható a kommünikében. Mint jelezték, a nagykövet teljes szolidaritásáról biztosította Székhelyi Józsefet, aki az ATV-nek nyilatkozott az ügyről.

„Tiszta a lelkiismeretem"

„Tiszta a lelkiismeretem, hiszen hatvanhat éven át a zsidó-keresztény kultúra jegyében és a magyar kultúra szolgálatában tevékenykedtem, egész pályafutásomat, színházi munkásságomat, irodalmi és kulturális tevékenységemet a hazámnak áldoztam” – fogalmazott Székhelyi József a Start Plusz című műsorban .

 

Forrás: stop.hu, egriügyek.hu, ATV, Színház.hu

süti beállítások módosítása