Pályázat fiatal kritikusok számára - irány az ImPulsTanz

A Jardin d'Europe program keretében a Műhely Alapítvány idén is meghirdeti a Critical Endeavour képzési programot. A program fiatal kritikusoknak kínál lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a bécsi ImPulsTanz fesztiválon, és az ahhoz kapcsolódó nemzetközi kritikusi szemináriumon, amelyet idén Franz Anton Cramer vezet.

Fiatal kritikusok képzési programja

“Critical Endeavour” a Jardin d'Europe című, az Európai Közösség Kultúra 2007-2013 keretprogramja által támogatott, 5 éves program keretében

Miről szól a program?

Az újságírás, a kritika hagyományos formái folyamatosan háttérbe szorulnak, a Critical Endeavour program új formák megtalálásáról, feltérképezéséről szól. A program célja, hogy segítse egy új kritikus-nemzedék kialakulását, valamint hogy nyilvánosságot biztosítson a Prix Jardin d'Europe-nak, a projekt által alapított kortárstánc produkciós díjnak. 2012-ben az “ImPulsTanz” Fesztivál programjához kapcsolódik a képzés, melyen a Jardin d’Europe 10 társszervező országából 1-1 fiatal kritikus vesz részt. A műhelymunka során a résztvevők egy meghívott, gyakorlott kritikus, Franz Anton Cramer irányításával dolgoznak, a fesztiválon bemutatott darabokról írnak kritikákat. Idén a project főszervezője, a bécsi danceWEB.

Kiknek szól a program?

Critical Endeavour 2012 program olyan kritikusokat, újságírókat keres, akik nyitottak a tánc, a mozgásművészet újragondolására, a képzőművészet, a vizuális művészet, az online felületek és informális médiumok irányába is. A kritikus-szemináriumra olyan – angolul jól író és beszélőtapasztalattal bíró jelentkezőket várunk, akik tájékozottak a magyar és nemzetközi kortárstánc életben, ismerősek a tánc- és performansz történet és elmélet terén, valamint van élő kapcsolatuk legalább egy hazai szakmai (online, vagy nyomtatott) lappal.

logo_muhely_alapitvany

Mit nyújt a program?

A szeminárium 2012. július 26 – augusztus 12 között kerül megrendezésre. A program részét képezik az ún. „tandemek” (együttműködés meghívott vendégekkel, például danceWEB ösztöndíjasokkal), nyilvános beszélgetések, rögtönzött elemzések írása és különböző témák köré szervezett csoportmunka.

A szervezők fizetik minden résztvevő utazási- és szállásköltségét, a fesztiváljegyeket, valamint 25 EUR napidíjat, 17 napra. A programon a részvétel ingyenes. A jelentkező részvétele esetén vállalja a nemzetközi műhelymunkában való részvételt, a programról szóló hazai publikáció megjelenését és egy angol nyelvű beszámoló megírását.

Hogyan lehet jelentkezni?

A következő anyagokat kell email-en a Műhely Alapítványhoz a jardin.budapest@gmail.com címre eljuttatni:

-          angol nyelvű részletes szakmai CV

-          angol nyelvű motivációs levél (max.  1 oldal)

-          egy magyar nyelvű, már publikált kritika valamint ennek angol nyelvű változata

Jelentkezési határidő:  2012. június 1.

Bővebb információ: Műhely Alapítvány +361/456 2045, jardin.budapest@gmail.com, www.wsf.hu, www.jardindeurope.eu

A 2008. év résztvevőjének, Juhász Dóra beszámolója az Ellenfény 2008/7-8. számában olvasható „Nem uborka-szezon” címmel. A 2009. évi résztvevő, Szoboszlai Annamária beszámolója, „Megértő terelgetés”, a Színház 2010/3. számában olvasható. A 2010. évi résztvevő, Gálla Nóra beszámolója az Ellenfény oldalán olvasható „Határfeszegetők” címmel. 2011-ben Szoboszlai Annamária vett részt a programon, „Koptatott, majd visszafoltozott matéria” című írása a Színház 2012/1. számában jelent meg.

süti beállítások módosítása