Bécsi bemutatóra készül Mundruczó Kornél

A Bécsi Ünnepi Heteken rendező Mundruczó Kornéllal készített interjút a "Profil" című osztrák hetilap. Az újság új darabjának bécsi ősbemutatójáról és politikáról is kérdezte a rendezőt.

A darabról

Szégyen főhőse egy, a messzi Dél-Afrikában, a poszt-apartheid időszakában Cape Townban romantikus irodalmat tanító professzor, David Lurie. A regény szétfeszíti a helyi társadalmi erővonalak alkotta kereteket és éles pontossággal képes rámutatni saját európaiságunk legnagyobb kérdéseire. Azokra a közös félelmekre és problémákra, amelyek egy nyilvánvalóan nagy átrendeződés előtt álló kontinensen mindannyiunkat foglalkoztatnak. David figurájában egy fehér afrikait ismerünk meg, a mindig is kiváltságokkal és előjogokkal rendelkező sznob entellektüel alakját, aki egy új társadalmi berendezkedésben elveszíti a hatalmát és minden viszonyítási pontját.

szegyen

Az interjúból

J.M Coetzee regénye, a Szégyen pontos leírását adja az ember sebezhetőségének és az öregedéssel kapcsolatos problémájának - mondta a Balázs Béla-díjas rendező. Mint elmondta, a mű ugyanakkor az "igazságosság lehetetlenségéről" is szól.
A regény Dél-Afrikában játszódó története az európaiság alapvető kérdésének példázata is, "az idegentől és éppen forradalmi átalakulásban lévő kontinensünk problémáitól való mélyen ülő félelemé" - mondta a rendező.
Egész Kelet-Európára jellemző, hogy az emberek nem akarnak felelősséget vállalni - válaszolta a rendező lap kérdésére. "Nagyon gyakran úgy gondolják, hogy úgyis minden a fejük felett zajlik" - fogalmazott. Hozzátette, ő ezzel szemben arra buzdítana, hogy az emberek "higgyenek a kreativitás és a civil társadalom cselekvési lehetőségében".

kornel Mundruczó Kornél az interjúban úgy vélekedett, hogy sok energiába kerül megőrizni a művészi függetlenséget ma Magyarországon. "Ez visszavisz minket a regény alapproblémájához: menni vagy maradni? Jó lenne maradni tudni" - tette hozzá.
A Nobel-díjas dél-afrikai író Szégyen című regényéből készült azonos című színdarab bemutatója csütörtökön lesz a Bécsi Ünnepi Hetek keretében a PROTON Színház társulatának előadásában. Magyarországon a bécsi, majd brüsszeli bemutatók után június 15-én láthatja a közönség a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

süti beállítások módosítása