Mi vár a kecskeméti színházban? - Zsótér és Verebes is rendez

Páratlan páros és Doctor Herz. Brecht és Kaffka Margit ősbemutató a kisszínházakban. Egyházi Géza, Dunai Tamás, Ganxsta Zolee és Szerednyey Béla ismét a színen. Újvilág Passió a Nagyszínházban. Verebes István, Zsótér Sándor és Benedek Miklós a következő évadban Kecskeméten rendez. Íme a kecskeméti Katona József Színház évadterve.

Cseke Péter a következő évadról:
- Milyen darabokat láthat a közönség a következő évben a Nagyszínházban?
Cseke Péter: Amikor az évadterveket készítjük, mindig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy egyre magasabb minőséget képviseljünk – úgy, hogy emellett közkedvelt is legyen a műsorterv. Míg a 2011/2012-es évad a színház művészibb vonalát erősítette, a következő szezont a közönség általunk feltételezett igényeinek megfelelően állítottuk össze. A Nagyszínházban az eddigiekhez hasonlóan öt bemutatót tartunk. Az első előadásunk szeptember 21-én az Újvilág Passió lesz, amelynek premierjére júniusban, az Arborétumban kerül sor. Ennek a darabnak a színpadi változatával nyitjuk meg az új évadot a Magyar Dráma Napján, hiszen ez is magyar mű: az evangéliumi passióhoz a kerettörténetet Kocsis L. Mihály írta az én segédletemmel. A második bemutatónk egy olyan zenés játék, amelyet közel huszonöt évvel ezelőtt mutattak be a Madách Színházban, és azóta sehol sem játszották, pedig kiváló előadás volt. Ez a Doctor Herz című musical, aminek zenéjét Tolcsvay László és Müller Péter, szövegét pedig Bródy János írta. A címszerepben Szemenyei Jánost láthatják a nézők, mellette Simon Boglárka, Egyházi Géza és Ganxsta Zolee is játszik majd a darabban. A 2012/2013-as évadban ismét lesz szilveszteri premierünk: egy régi fővárosi sikerdarabot, Ray Cooney Páratlan páros című művét mutatjuk be a kecskeméti társulattal, valamint Szerednyey Bélával és jómagammal. Azután ismét a már házi rendezőnek számító Bagó Bertalannal dolgozunk, aki Shakespeare csodálatos meséjét, A vihart állítja színpadra. Az évad végén pedig egy elsősorban felnőtteknek szóló bohózatot játsszunk majd, Heltai Jenő Naftalin című vígjátékát. Mindezek mellett lesz még egy nagyszínházi produkciónk, az Operett-musical gála. Biztos vagyok benne, hogy ez is rengeteg érdeklődőt vonz majd a színházba.

cseke- A kisszínházakban három-három új előadás lesz a következő évadban. Melyek lesznek ezek?
Cseke Péter: Elsőként a Ruszt József Stúdió Színházban lesz látható a fiatalon elhunyt, de nagyon tehetséges írónő, Kaffka Margit Hangyaboly című apácatörténete, melyet a kecskeméti társulat mutat be először színpadon. Majd a Kelemen László Kamaraszínházban egy királydráma következik: Brecht II. Edward című művét Zsótér Sándor rendezi. Még a nyári időszakban lesz a premierje a Gyulai Várszínházzal közös produkciónknak, a Chioggiai csetepaténak, ezt a darabot decembertől a Kamaraszínházban láthatják a kecskeméti nézők. Nem titkolt vágyam, hogy miután a Mercedes üzemében beindult a gyártás, bemutassuk a Meseautó című zenés játékot, ezt a darabot a kor szakavatott ismerője, Benedek Miklós állítja színpadra, aki első alkalommal rendez Kecskeméten. Igazi különlegesség lesz Verebes István rendezése is a Ruszt Stúdióban. A Két néni, ha elindul című groteszk játék tulajdonképpen egy nagy roadshow, amelyben két idős hölgy keresi édesapja sírját, hogy elhunyt édesanyjukat mellé temethessék. Sok humor, érdekesség és lírai történet jellemzi ezt a művet. Végül egy köztünk élő kortárs szerző darabja következik: Réczei Tamás, színházunk művészeti vezetője írja és rendezi a Vasárnapi gyerekek című családregényt.
- A gyermekek és az ifjúságnak mely előadásokkal kedveskednek?
Cseke Péter: Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a felnövekvő generációval megszerettessük a színházat, hogy életre szóló élményben részesüljenek az előadásaink által. A legkisebbeknek a Mátyás király meséit ajánljuk. A középiskolásokat a Doctor Herz című darabunkra várjuk, ezt már ők is nyugodtan megnézhetik. Elképzelhető, hogy a középső korosztálynak ezen kívül még egy ifjúsági előadást készítünk. 
- A kecskeméti színház az előadásokon kívül minden évben több rangos esemény, fesztivál házigazdájaként is helyt áll. Milyen kísérő rendezvényeket terveztek a következő évadra?
Cseke Péter: A színész szakos hallgatók találkozóját, a SZÍN-TÁR fesztivált biztosan megrendezzük. Feltétlenül folytatni szeretnénk a Mű-Érték című előadássorozatunkat is, melyet a Tanítóképző Főiskolai Karral közösen azért indítottunk, hogy segítsük az általános és középiskolai pedagógusok felkészülését. Újdonság a palettánkon viszont a már említett Újvilág Passió, amelyet minden nyáron szeretnénk bemutatni a gyönyörű kecskeméti Arborétumban. Biztos vagyok benne, hogy ez a nagyszabású produkció évről-évre egyre több zarándokot, érdeklődőt vonz majd Kecskemétre.
- Mikor indul a bérletezés?

Cseke Péter: Fontos információ, hogy a régi bérlők helyeit június 29-éig tartjuk fenn, a határidő lejárta után a megmaradt helyeket értékesítjük. A bérleteket első körben május 22-e és június 29-e között, majd a nyári szünet után augusztus 22-étől szeptember 21-éig lehet megvenni a színház Szervezési- és Jegyirodájában. Érdeklődni a 76/ 501-174, illetve 76/ 501-177-es telefonszámokon lehet. Email címünk: jegyiroda@kecskemetikatona.hu.

Itt a részletes program:

Nagyszínház
Kocsis L. Mihály - Cseke Péter: Újvilág Passió passiójáték r.: Cseke Péter
Tolcsvay László- Müller Péter-Bródy János: Doctor Herz musical r.: Szerednyey Béla
Ray Cooney: Páratlan páros bohózat r.: Cseke Péter
W. Shakespeare: A vihar színmű r.: Bagó Bertalan
Németh Virág: Mátyás király meséje mesejáték r.: Porogi Dorka eh.
Heltai Jenő: Naftalin bohózat r.: Cseke Péter

kecskemet-katona-jozsef-szinhazforrás: egykor.hu

Kelemen László Kamaraszínház
Brecht: II. Edward királydráma r.: Zsótér Sándor
C. Goldoni: Chioggiai csetepaté vígjáték r.: Rusznyák Gábor
Vitéz Miklós-Vadnai László: Meseautó zenés játék r.: Benedek Miklós
Ruszt József Stúdió Színház
Kaffka Margit: Hangyaboly apáca-történet r.: Réczei Tamás
Pierre Notte: Két néni, ha elindul groteszk játék r.: Verebes István
Vasárnapi gyerekek családregény r.: Réczei Tamás
Bérletezés:

A régi bérlők helyeit 2011. június 29-ig tartják! A határidő lejárta után a megmaradt helyek értékesítésre kerülnek!
Nyitvatartás: május 22-től május 31-ig: kedd-péntek 9-19 óráig, szombat-vasárnap előadások előtt két órával. Június 1-től június 29-ig: hétfő-péntek 9-18 óráig, augusztus 22-től szeptember 21-ig: hétfő-péntek 9-18 óráig
A bérletek megvásárolhatók a színház szervezési- és jegyirodájában:
Kecskemét, Katona József tér 5. Telefon: 76/501-174, 501-177 jegyiroda@kecskemetikatona.hu

süti beállítások módosítása