Zsótér főszereplésével debütálnak Mundruczóék

Új előadással, J. M. Coetzee Szégyen című regényének színpadi feldolgozásával szerepel a Bécsi Ünnepi Heteken Mundruczó Kornél és a PROTON Színház társulata. A Szégyen egy olyan férfi történetét meséli el, aki egy fiatal lánnyal, tanítványával kezd kapcsolatot. Ezután sajátságos életutat kezd el, és teljesen "nullázza" saját egzisztenciáját - mondta el a rendező a csütörtöki ősbemutató előtt. A főhős akkor találja meg a szabadságát, "amikor eljut saját útjának a legaljára" - tette hozzá.

5

Mint rámutatott, a Nobel-díjas szerző Dél-Afrikában játszódó  regényének alapkérdéseit Magyarországon is igaznak tartja. "Biztos, hogy a bőrszín az egyetlen meghatározó elem az életünkben? Maradnunk kell-e abban az országban, amelyben élünk, vagy menni kell? A saját fehér intellektuális válaszaink az egyetlen igaz válaszok egy bizonyos problémára?" - tette fel a kérdést a rendező. A mű foglalkozik az embernek a természethez való viszonyával is. "Egyáltalán, a fehér ember gyarmatosító gesztusain keresztül látni a kortárs Európát, nagyon érdekes probléma" - mondta Mundruczó Kornél.

1 Az előadás nemzetközi koprodukcióban készült, amelynek résztvevői többek között a Bécsi Ünnepi Hetek, a franciaországi Festival d’Avignon, a brüsszeli Kunsten Festival Des Arts, a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza és az olaszországi Romaeuropa 2012. A produkciót a bécsi előadások után a partner fesztiválokon és június közepén a Trafóban is bemutatják. Eddig összesen hét állomásból áll az európai turné. "Nagyon jó érzés, hogy valaki biztosítja az egzisztenciánkat és a szabadságunkat, e nélkül ez a csapat nem működne, nem létezne" - tette hozzá a rendező.

kornel Felidézte, hogy a PROTON Színház társulatából korábban mindenkivel dolgozott már együtt. "Időnként össze tudjuk hívni ezt a társulatot egy-egy előadásra, amikor lehetőségünk van dolgozni. Most színházzá is alakultunk, Proton Cinema Színház néven" - fejtette ki. Mint fogalmazott, ezzel azt is ki akarják fejezni, hogy "egy elfojtott, megsemmisített érában, a pejoratívan alternatívnak nevezett színházak érájában" van igény ilyen színházra. "A darab is nagyon erősen egy ilyen kérdést feszeget" - tette hozzá.

2 A rendező szerint a Szégyen "az egyik legklasszikusabb adaptáció", amit eddig készített. Annak ellenére, hogy milyen távol esik Európától Dél-Afrika, és annak ellenére, hogy kezdetben még nagyon távolinak találta a regényt, később egyre közelebb érezte magához és "saját valóságához". "Ilyen értelemben azt hiszem az egyik legmagyarabb előadás lett, amit valaha készítettem" - mondta.
Mundruczó Kornél több színpadi rendezéséből később filmet is készített, köztük a 2009-ben a Bécsi Ünnepi Heteken is bemutatott Frankenstein-tervből. A Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című film a 2010-es cannes-i fesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, a következő évben pedig rendezői díjat nyert a Magyar Filmszemlén. Az MTI kérdésére a rendező elmondta, nem tervezi, hogy a Szégyenből filmet készítsen.

3 Kitért arra is, hogy már negyedik éve szerepel a társulat a Bécsi Ünnepi Heteken. Mint mondta, jó érzésnek és komoly visszajelzésnek tartja, hogy van folytonosság a társulat és a fesztivál kapcsolatában.
A Szégyent csütörtöktől vasárnapig játsszák a Bécsi Ünnepi Heteken. A főszerepben Zsótér Sándor látható, színpadra lép még mások mellett Láng Annamária, Monori Lili, Bánki Gergely és Katona László.

Forrás: MTI, Fotó: Ágh Márton, MTI

süti beállítások módosítása