"Nagy energiákkal dolgoztam" - Szabó Borbála mesélt

"Ez a darab nem az amerikai szituációs komédiák ellen szól, hanem a függésről. Arról, miért kezdünk valamit túlzásba vinni, mi zajlik bennünk ilyenkor, és hogyan nyerhetjük vissza az egyensúlyunkat. A megszállottság pszichológiája érdekelt" - mondta Szabó Borbála, a Bárka Színházban április végén debütált A teljes tizedik évad című darab szerzője. Lapszemle.

"Egyszer csak elkezdett izgatni, miért szeretik az emberek a folytatásos történeteket, mi a titka ennek a műfajnak. Innentől más szemmel néztem a kedvenc sorozataimat, és egyre erősebb vágyat éreztem arra, hogy én magam is írjak egy szituációs komédiát. Elsősorban pszichológiailag és technikailag érdekelt a műfaj, innen jött a gondolat, hogy egy általam kitalált sorozatot belehelyezzek egy színdarabba, vagyis a dráma szövetébe mintegy párhuzamos szálként beépítsem egy széria cselekményét" - nyilatkozta Szabó Borbála a Magyar Hírlapnak. Az ötlet, hogy a sorozatfüggőség témáját dolgozza fel két évvel ezelőtt indult el a megvalósulás útján, miután Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója felkérte az írónőt és Szabó Máté rendezőt, hogy csináljanak egy színdarabot.

228658_galeria_a_teljes_tizedik_evad03forrás: est.hu

Először a szituációs komédia született meg. Többen jelezték, hogy ha a valóságban létezne a darabbéli That's Life című sorozat, biztosan néznék: "Ezt jó hallani. Nagyon nagy energiákkal dolgoztam a szitkomon, azt szerettem volna, hogy tényleg élvezetes és szórakoztató legyen. Ami talán a legfontosabb, nem azzal a céllal írtam, hogy kicikizzem az amerikai sorozatokat, éppen ellenkezőleg: azt akartam megmutatni, hogy ezek között a produkciók között több olyat találni, amely valóban értékes és elgondolkodtató. Éppen erre, vagyis a tömegkultúra és a magasművészet közötti átjárhatóságra hívom fel a figyelmet azzal, hogy az egyik szereplőmmel mindig József Attilát idéztetek. A teljes tizedik évad nem az amerikai szituációs komédiák ellen szól, hanem magáról a függésről."

Arra a kérdésre, hogy látja, miért rajonganak az emberek a sorozatokért, így felelt: "A véleményemet az egyik szereplőm szájába adtam: a titkuk szerintem az, hogy mellettük nem érezzük magunkat annyira magányosnak. Ki tudja, talán a halál elől menekülünk velük."

A teljes tizedik évadot ebben az évadban már csak egyszer, június 1-jén láthatják a Bárka Színházban.

süti beállítások módosítása