Kiosztották a Dömötör-díjakat

A közönség immár 14. alkalommal ítélte oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit az évad legjobbjainak – a Dömötör-díjakat 10+2 kategóriában szombaton este adták át a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezett gálaesten.

A Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére 1999-ben civilek alapították a Dömötör-díjat, ami 2006-ban bekerült az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé. Városi elismerésként is megőrizte civil jellegét azzal, hogy 10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül mindig a közönség dönthet arról, ki kaphatja a díjat. A publikum szombaton este a Forrás Szállóból Audi-flottával, rendőrségi felvezetéssel érkezett jelölteket és a támogatókat a nagyszínház előcsarnokában fogadta. A szegedi színházi élet kitüntetéseit a hagyományos gálaműsor keretében vehették át a díjazottak. Az idei gála címe: East Side Story – a West Side Story díszletében Barnák László és Toronykőy Attila rendezte; a műsorvezetők: Vajda Júlia és Rédei Roland voltak. A zenés, sokszínű gálaműsorban fellépett szinte az egész társulat.

domotor

Az idei győztesek a közönség szavazatai alapján: a legjobb férfi színészi alakítás kategóriában: Pataki Ferenc (Hedda Gabler.). Legjobb női színészi alakítás: Danis Lídia (Hedda Gabler). Legjobb operaénekes: Balczó Péter (Pillangókisasszony). Legjobb opera-énekesnő: Kovács Éva (Pillangókisasszony). Legjobb rendező: Balikó Tamás (Hétköznapi őrületek). Legjobb díszlettervező: Kentaur (West Side Story). Legjobb jelmeztervező: Molnár Zsuzsa (Pillangókisasszony). Legjobb férfi mellékszereplő: Somló Gábor (West Side Story). Legjobb női mellékszereplő: Erdélyi Tímea (Hedda Gabler). Legjobb táncos: Zsadon Flóra (Trakhiszi nők). A legjobb háttérmunkás díját a társulat titkos szavazással Maláj György kulturális szervezőnek ítélte oda. Az idei Dömötör-életműdíjat Székely László Kossuth-díjas díszlettervező kapta.

A hagyományoknak megfelelően az idei soros elnök, Bódi György vezette társadalmi kuratórium döntött az életműdíjasról. A kitüntetést a gálaest csúcspontján Botka László polgármester adta át Székely László Kossuth-díjas díszlettervezőnek, aki az elmúlt évtizedekben olyan sikeres szegedi produkciók színpadképét álmodta meg mint például A varázsfuvola, a Lammermoori Lucia, A kékszakállú herceg vára vagy a Francesca da Rimini.

Forrás: Délmagyar

süti beállítások módosítása