1x3 néha 4 - A Madách egyenletéről

Ray Cooney brit író félreértéseken alapuló 1x3 néha 4, avagy Egyszer három néha négy című bohózatát május 25-én mutatják be a Madách Színházban.

Alkotók az előadásról

"A szerző fergeteges komédiájának bemutatójával az a célunk, hogy a nézők nevessenek az élet abszurditásán, amely néha képtelen helyzeteket szül. Nevessenek saját magukon, tudják magukat iróniával szemlélni és tudjanak örülni az életnek" - fogalmazott Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója a keddi budapesti sajtótájékoztatón.
A teátrum Ray Cooney sokadik darabját tűzi műsorra. A szerző Páratlan páros 1 című színművét már 890 alkalommal játszották, a Páratlan páros 2 eddig 200 előadást élt meg. "Cooney jól ismert és szeretett szerző, aki tudja az ősi komédiázás fogásait és trükkjeit, bohózatait nem könnyű eljátszani. Egyszerre kell hozzá a virtuóz színészet és bizonyos lélekismeret, életismeret és emberismeret" - sorolta Szirtes Tamás. A darabot Szente Vajk állította színpadra, aki ezzel debütál rendezőként a Madách nagyszínpadán.
Szente Vajk ennek kapcsán elmondta: Szirtes Tamás társrendezőjeként dolgozott már a Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston Én, József Attila (Attila szerelmei) című darabban. "Alaposan felkészültem a próbákra, a szövegkönyvbe előre mindent bejegyeztem, de sok minden a próbafolyamat során fog kiderülni. Terveim szerint mobilis leszek és ha kell, változtatni fogok elképzeléseimen. A színészeknek tíz-tizenöt százalékban szabad kezet adok egy-egy karakter vagy jelenet megformálásában" - tette hozzá a rendező.
Nagy Sándor színész a bohózatban egyszerre három ember bőrébe is belebújik, hol egy szobafestőt, hol egy arisztokratikus polgárt, hol pedig egy tájszólással beszélő parasztfiút fog alakítani.
A darabban szerepel még Magyar Attila, Székhelyi József - ő tizenhét év után tér vissza a Madách színpadára -, Oroszlán Szonja, Balla Eszter, Sándor Dávid, Pusztaszeri Kornél, Tóth Enikő és Szerednyey Béla. A kétrészes bohózatot május 25-én mutatják be a Madách Színházban.

egyszer

A darabról

Lehet-e a szelíd őrületet a totális tébolyig fokozni? És onnan tovább? Ray Cooney és Tony Hilton darabja bizonyítja, hogy a legkacagtatóbb helyzet után is mindig van másik, hogy rátegyen egy lapáttal az előzőre.
A történet egyszerű alaphelyzetből kezdi fékezhetetlen száguldását a végkifejlet felé: a dúsgazdag Hardcastle tízezer fontot szándékozik egy volt üzlettársa fiának ajándékozni azzal az egy feltétellel, hogy a fiún kívül ne legyen más örökös a láthatáron. Az angol úr vidéki házában összeverődő színes forgatag biztosítja az állandó meglepetéseket, személycseréket, félreértéseket, egyszóval a rekeszizmok folyamatos ostromát. A fékevesztett komédia során közelebbi ismeretséget köthetünk egy kellőképpen romlott lakájjal, egy bájos vénkisasszonnyal, modern művészetekkel kacérkodó leányzóval, műkritikus udvarlóval, ügyvédekkel és álügyvédekkel. És ha mindez nem lenne elég, néha még a bútorok is önálló életre kelnek, hogy új és új meglepetéssel szolgáljanak. Mindeközben pedig tetemes mennyiségű konyak fogy.

Születésnap a próbán

Az 1x 3 néha 4 avagy Egyszerháromnéhanégy szombati próbáján nem csak a díszlettel és a jelmezekkel történő első találkozás okozott meglepetést, hanem a darab két szereplője, Balla Eszter és Oroszlán Szonja születésnapi köszöntője is váratlan változatot eredményezett az eredeti szövegkönyv mondataihoz képest.

Fotók a próbáról:

1

1.

2

2.

3

3.

ALKOTÓK

díszlettervező: Horesnyi Balázs

jelmeztervező: Kárpáti Enikő

fordító: Hamvai Kornél

szerző: Ray Cooney

szerző: Tony Hilton

rendező munkatársa: Fellegi Réka

szcenikus: Szűcsborus János

világításterv: Kiss Zsolt

RENDEZŐ: SZENTE VAJK

Billy Hickory Wood: Nagy Sándor

Charlie: Szerednyey Béla

Jonathan Hardcastle: Székhelyi József

Jugg: Magyar Attila

Winnie: Oroszlán Szonja

Cynthia: Balla Eszter

Amy Hardcastle: Tóth Enikő

Piper: Pusztaszeri Kornél

Clifton: Sándor Dávid

Stanley: Kovács Péter

süti beállítások módosítása