Láthatatlan cirkusz - Chaplin lánya a Trafóba érkezik

Extravagáns kosztümök, különös alakok, bicikliző csontvázak, örült bűvészek, különös kávéfőzők, gyönyörű kötéltáncosok, kígyók és lovak, esernyő alakú halak és hal formájú esernyők. Minden változik, minden átalakul. Victoria Chaplin és Jean-Baptiste Thiérrée, a kortárs cirkusz két élő legendájának színpadán, Budapesten, a Trafóban!

A darabról

Jean-Baptiste Thierrée filmekben (Fellini) és színdarabokban (Brook) lépett fel, de igazi álma a cirkusz volt. Victoria Chaplin (Charlie Chaplin lánya) klasszikus zenét és táncot tanult, de szintén a cirkusz volt az álma. Kettejük sorsa egy olyan igazi szerelmi történetben fonódik össze, amilyeneket legutóbb tizenhárom évesen mertünk elképzelni. Mindennek több mint 40 éve.

A jelen darab huszonkét éves. Végigjárta a világot. Mégis Thiérrée szerint „az előadás folyamatosan fejlődik. Kiveszünk és beillesztünk részeket attól függően, hogy milyen országban játszunk vagy milyen a hangulatunk. Az egész alkímia. Harminc év alatt három előadást csináltuk. De igazából szerettem volna csak egyet csinálni és azt tökéletesíteni vég nélkül.” Ilyen előadás már nem nagyon létezik, van benne valami kicsit kopottan régimódias, ugyanakkor végtelenül bájos és őszinte.

 

Victoria történetéről - A kortárs.freeblog.hu írása

Képzeljük magunk elé Charlie Chaplint, a fekete-fehér filmek legendás alakját. Legyen 1942 ősze. Chaplin ekkor épp 54 éves és egy forgatáson bemutatják neki az alig 17 éves Oona O' Neill-t, aki történetesen a Nobel-díjas drámaíró Eugene O’Neill lánya. Oona fiatal színésznő, aki egy szerep miatt találkozik Chaplinnel – próba próbát követ és naná, hogy szerelem lesz a vége, sőt házasság. A pár Kaliforniában mondja ki a boldogító igent és bár senki sem jósol nagy jövőt nekik a nagy korkülönbség miatt, Oona nyolc gyereket szül Chaplinnek. Három fiút és öt lányt, a negyedik a sorban Victoria.

Legyen ő a következő történet főhőse!
 A kis Victoria még az Egyesült Államokban születik, majd a Chaplin-család Svájcba költözik, tehát a lány ott nő fel és cseppet sem meglepő módon ő is művésznek készül; táncot és klasszikus zenét tanul, meg persze felbukkan olykor az apja filmjeiben. 1969. Victoria ekkor 18 éves, még otthon él Vevey-ben a szüleivel, Lausanne mellett – ezekben az években Chaplin élete utolsó forgatókönyvén dolgozik és szeretné, ha az ő különös szépségű, kékesszürke szemű kamaszlánya játszaná a főszerepet ebben az új, The Freak című filmben. Charlie Victoriáról mintázza a film főhősét - a lányt, aki szárnyakkal születik…

Chaplin_Family

A tervezett film iránt persze határozottan érdeklődik a sajtó, így Victoriáról portréfotót közöl egy női magazin, a kép alatt pedig az újságíró a lányt idézi, aki azt mondja, hogy szívesen lépne fel cirkuszban, bohócként.

(snitt.)

CH2

Jean-Baptiste Thierrée francia színész ’69-ben 31 esztendős, túl van már sok színházi és filmszerepen, többek között Peter Brook és Federico Fellini munkáiban játszik és már 25 éves korában megalapítja saját társulatát. Jean-Baptiste sikeres párizsi színész, ám harminc éves kora körül elkezdi őt érdekelni a cirkusz, illetve cirkusz és színház találkozása. Így aztán, amikor kezébe kerül egy magazin, amiben egy gyönyörű fiatal lány – történetesen Charlie Chaplin lánygyermeke – azt mondja, bohóc akar lenni, Jean-Baptiste azonnal tudja, hogy nekik találkozniuk kell.

cirque-invisible

Elég egy pillantás a fotóra, azonnal levelet ír a lánynak, noha a borítékra csak annyit tud írni: Victoria Chaplin, Vevey, Svájc. Ám a levél így is célba ér és Victoria válaszol. Tömény romantika, nem igaz? Victoria és Jean-Baptiste első találkozása persze titokban történik, mert Victoria tudja, hogy szülei nem helyeselnék a dolgot a nagy korkülönbség miatt. Most egy pillanatra csendesen ugorjunk a történet elejére – bizony, ez a korkülönbség elhanyagolható ahhoz képest, ami annak idején Oona és Charlie között volt! Na de a szülők – szerepük szerint - már csak ilyenek, azaz aggódnak, a szerelem meg – a Chaplin családban legalábbis – nem ismer akadályokat. A The Freak című mozi végül sosem készült el, Victoriáék viszont összeházasodnak és saját cirkuszi társulatot alapítanak, amellyel közel 40(!!!) éve járják a világot. Kétségtelen: ők az új cirkusz élő legendái és még mindig fantasztikusak együtt!!! 

murmures-des-murs

A kis James és a még kisebb Aurelia 4 éves koruk óta részt vesznek szüleik projektjeiben - James azt meséli egy interjúban, hogy ő igazából egy bűvös, sétáló bőröndként debütált a színpadon, amint járni tudott. Az apjuk ötlete volt, hogy bújjanak egy bőröndbe, amiből csak a lábaik látszanak ki és szaladgáljanak a színpadon! Négyévesen ez minden bizonnyal isteni esti program! Aurelia pedig arról beszél, hogy kamaszkorában abszolút lázadt a szülei ellen, méghozzá úgy, hogy nem volt hajlandó turnézni, letelepedett és iskolába akart járni, tanulni akart, ugyanott, minden nap. Azaz dacból a „normális” életet választotta, ahelyett, amit két cirkuszművész gyermekeként addig élt. Persze ő sem távolodott el a családi projektektől: Aurelia rendszerint anyjával dolgozik. Aurelia az előadó, Vicky (ahogy Aurelia szólítja édesanyját), a rendező. Sikert sikerre halmoznak együtt és ezt teszi, mármint sikert sikerre halmoz – csak épp önállóan, saját rendezésű előadásaiban – James is. Na jó, azért anyjuk jelmez- és látványtervezőként olykor itt is besegít! James pedig egyszerre rendező, író, zsonglőr, bűvész és színész – aki amíg nem saját produkcióin dolgozik, olyan filmekben bukkan fel mint Greenaway Prospero könyvei című remeke, vagy például a Teljes napfogyatkozás, ahol Leonardo Dicaprio a partnere…

Mi megmondtuk, hogy ők a hihetetlen család!:)

James-Thierree

 VICTORIA CHAPLIN ÉS JEAN-BAPTISTE THIERRÉE LÁTHATATLAN CIRKUSZA

Fénytechnikus: Nasser HAMMADI

Hangtechnikus: Christian LEEMANS

Berendező: Roxane GRALLIEN, Véronique LAMBERT

Állatgondozó: Georges GARCIA

Turnészervező: Damien BRICOTEAUX

Produkció: Jean-René POUILLY, Karavane Productions

Előadásidőpontok

2012.06.02 20:30h
2012.06.03 20:30h
2012.06.04 20:30h
2012.06.05 20:30h

süti beállítások módosítása