Érkezik a Nagy Csomag Miskolcra - Szabadságkórustól az évadhimnuszig

Egész napos különleges színházi programra készül június 5-én a Miskolci Nemzeti Színház új vezetése. Kiss Csaba, a színház új igazgatója és a társulat rendhagyó módon mutatkozik be Miskolc városának ezen a kedden. A Nagy Csomag elnevezésű eseménysorozat keretében többek között lesz ablak- és járdaszínház, táncszobrok szerte a városban, szabadságkórus és évadhimnusz, fényfestés, ingyensör és művészbejárónő.

Villáminterjú Kiss Csabával, a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatójával az eseményről:

Általában, amikor egy színház az évadtervezés végére jut, a következő évad bemutatóit kiteszi a próbatáblára. A színészek megnézhetik, mit fognak játszani jövőre. Számunkra a Nagy Csomag, ez a műsorterv. Mi annyiban bontjuk ki, hogy a város számára is megmutatjuk ezt a pillanatot.

Ez az ötlet nem az enyém, nem egyvalakié, hanem – most már mondhatom – nagyon sokunké. A folyamat nagyon izgalmas. Először a művészeti tanácsban dolgoztunk rajta. Aztán átkerült a színházba, bekacsolódtak a színház dolgozói, majd az iskolák, és egyre nagyobb és nagyobb lett az ötlethalmaz. A mostani állapoton körülbelül 150 ember dolgozik. Mintaszerűnek tartom ezt a fajta munkát. Jó érzés, ahogy ennyi embert elkezd egy közös gondolat mozgatni.

terv Amikor először megjelent 15 miskolci diák és tanár a színházban, és kitették a terveket az asztalra, azonnal megjelent a szemünk előtt egy 1500 nm-es plakát. Akkor úgy éreztem, ez a Nagy Csomag, ahogy ezt a városban együtt létrehozzuk. Óriási dolognak tartom.

Ebből az ötlethalmazból született az is, hogy a színház zenészei négyen, csak ének és testhangokból létrehozták a 2012-2013-as évad himnuszát, ami a jövő évadban szereplő 16 darab címe, elénekelve. Valaki rap ritmusban, más klasszikus ütemekkel keltette életre a címeket, amiket gyerekek fognak énekelni a miskolci főutcán. Ezután Kesselyák Gergely vezényli majd a Nabuccot, és egy miskolci fényanimátor megfesti a színházat.
Van még egy szép akció, amit szintén példaértékűnek tartok: az Erős István által vezetett Egri Vizuális Tanszék, azaz a VÍZMŰ felkarolta azt a gondolatot, hogy Miskolc számára komplett arculatot tervezzen. Kb. 30 diák nekifogott, és heteken keresztül logót, plakátot, műsorfüzetet, weboldalt tervezett. Ebből a 15 legjobb látható majd egy kiállításon, egy valaha papírboltként funkcionáló térben, Identitás címmel. Aki ezt megnézi, láthatja azt is, mekkora kihívás új arculatot tervezni és építeni. Bollók Csaba filmrendező irányításával pedig filmes diákok a Nagy Csomagolást rögzítik, és a Facebookon trailerversenyt rendeznek.

anagycsomag

A programról:

A programsorozat 10 órakor kezdődik, amikor a színház melletti Déryné utcában száznál is több miskolci művészdiák jelenik meg, hogy saját elképzeléseik alapján hullámpapírra fessék a következő évadot és becsomagolják vele az egész épületet. 1800 négyzetméteres óriásplakát. A Nagy Csomagolást fotósok és mozgókép szakos stábok követik, akik azon melegében felteszik a felvételeket a netre. Facebook-tárlat.

14 óráig félóránként Ablakszínház.

15 órakor nyit az 1850-es években épített barokk stílusú árkádok alatt a Járdaszínház. Meglepetés! Színészek várják a bátor nézőket a főbejáratnál.

16 órától indul a színház táncosainak mozgó papírszínháza, táncszobrok vonulnak a főutcán végig a Szent István tértől a Színházig.

17 órától Lila ákác Árkád-színház. Egy jelenet három párra. Szép Ernő a főbejárat padjain.

18 órától A Nagy-Közönség-Tájékoztató a Déryné parkban.

csomagkeszul

20 órakor egy groteszk verniszázs keretében ARCULATOT hirdet a VÍZMŰ, azaz megnyílik az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészet szakos diákjainak kiállítása a Széchenyi utca 17-ben, a régi papírboltban. A hatvanas évek zamata elegyedik a 21. század designjával. A művészszalonná varázsolt helyen 15 képzőművész hallgató vizsgamunkáit láthatjuk a Miskolci Nemzeti Színház új logójáról, plakátjáról, honlapjáról. A miskolci nézők szavazhatnak a nekik tetsző alkotásokra, a győztes elképzelés a következő évad arculatváltásának kiindulópontja lesz.

21 órától csomagolják ki a következő évadot. Lesz Nabucco-nyitány, Szabadságkórus, Évadhimnusz, hangosplakát, Én és a kisöcsém-koncert, és még sok-sok meglepetés, amelyekkel a színház új szlogenjét szeretnék életre kelteni:

A játék ünnep.

süti beállítások módosítása