Bedeszkázták a Szegedi Nemzeti ablakait

Bedeszkázták a Szegedi Nemzeti Színház ablakait, javában zajlik a május végén megkezdett energetikai felújítás. Jelentős részben uniós pályázati forrásból kicserélik a nyílászárókat, új fűtési és légtechnikai rendszert kap a műemlék épület. Az 1986-ban befejezett előző rekonstrukció óta a mostani a legnagyobb "beavatkozás" - számolt be a Délmagyarország.

"Az 1986-os felújításkor kialakított fűtési rendszer roppant korszerűtlen volt: a kazánok nem is a nagyszínház épületében voltak, hanem a Deák Ferenc utca túloldalán, a bíróság udvarán. Az utca alatt jöttek át a csövek, ami nagy hőveszteséget jelentett nemcsak a fűtés, hanem a használati meleg víz esetében is. A mostani energetikai felújítás során a színházpincéjébe, korábban raktárként hasznosított területre kerül a nyolc új, korszerű gázkazán. A műemlék épülethez nem lehet utcai kéményt illeszteni, ezért ki kell dugni egyet a tetején, amihez a födémet át kell törni. A régi, korszerűtlen, rossz hőleadású öntöttvas radiátorok nemhogy szabályozhatók, még elzárhatók sem voltak, ezért most az összeset kicserélik" - sorolta a beruházás részleteit Gyüdi Sándor a Délmagyarnak.

szeged

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elmondta: az előtérbe és az első emeleti foyer-ba valaha padlófűtést tettek, ám egyetlen pillanatig sem működött, mert eleve rossz volt. Ezt is kicserélik most. Nehézséget jelentett, hogy a KGST időszakából származó kubai burkoló márványlapokat egészben kellett fölszedni, mert nehezen lennének pótolhatók. 

"Az épület hővesztesége is nagy volt, mert hőszigetelése nem felelt meg a mai követelményeknek, ezért ki kell cserélni az összes külső nyílászárót. Ez több mint száznegyven ajtót és ablakot jelent. Ezek egyedi gyártásúak, szinte nincs két azonos méretű. Úgy kell ezeket legyártani, hogy a védett műemlék épület megjelenése ne változzon. Ezért egymás után kiszerelik az összes nyílászárót, és ezek alapkedvezően ján gyártják le 3 rétegű üveggel a korszerű újakat. Légtechnikai korszerűsítést is végrehajtanak, ami növeli a nézők komfortérzetét - mondja a színidirektor, aki azt reméli: bár az új szellőztető miatt emelkedhet a villamosenergia- fogyasztás, a beruházásnak köszönhetően a csökkenő gázszámla miatt mégis kedvezően változik majd energiaszámláik egyenlege" - fejtette ki Gyüdi, aki elárulta augusztus 31-e a hivatalos átadási határidő. 

Forrás: Délmagyarország

süti beállítások módosítása