Parasztbecsület: "vágyopera" a szegedi Dóm téren

Július 27-én és 28-án kerül bemutatásra a Szegedi Szabadtéri Színházban, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Mascagni/Leoncavallo két egyfelvonásos operája a Bajazzok és a Parasztbecsület. Ez utóbbit a rendező "vágyoperának" nevezi. A darab keddi közönségtalálkozóján elmondta: az egyfelvonásos régóta kedves és szeretett művei közé tartozik, amely igazán a szegedi színpadra való.

A Parasztbecsületről:

Kerényi Miklós Gábor kiemelte, hogy az operát az eredeti viszonyrendszereket megtartva, de ma is átélhető világot teremtve állítja színpadra. A szicíliai bányászfaluban játszódó történet erőteljes és őrült érzelmekről, szélsőséges ősi igazságról, az áldozatról, vágyakról mesél.

A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legtapasztaltabb rendezője - akinek előadásait nyolcvannál is több alkalommal játszották a Dóm téren - elárulta: úgy állította össze a szereposztást, hogy a színészek sokat tudjanak meg a történet szélsőséges viszonyrendszeréről, és ezt meg is tudják jeleníteni a színpadon.

kep Santuzzát, a fiatal parasztlányt Frankó Tünde alakítja, aki a Szegedi Nemzeti Színházban korábban már játszotta a darab egy másik szerepét, Lolát. Az énekes szerint ugyan egyfelvonásos operáról van szó, a darab mégis mély érzelmeket, hatalmas szenvedélyeket mutat be. A Lolát játszó Mester Viktória – aki tavaly és tavalyelőtt a Carmen címszerepében aratott sikert a Dóm téren – elmondta, hogy a fuvaros feleségének hidegsége és számító nőiessége távol áll tőle, lelkileg közelebb érzi saját magához Santuzza alakját.

kep2 Bódi Mariann Lucia szerepében mutatkozik be, alakja végigkíséri az egész cselekményt. A Turiddut, a parasztlegényt alakító Dolhai Attila operaénekesi szerepben a Dóm téren debütál. A musicalszerepekben a fesztivál visszatérő vendégének számító művész úgy vélte, énekesnek nincs szebb feladat, mint az opera műfajában fellépni. Szakmai fejlődése fontos elemének tartja, hogy eljátszhatja Turiddut, és egyben kíváncsi, hol vannak saját határai.
A pályáját tenorként kezdő Perencz Béla Alfió, a fuvaros bariton szerepét énekli az operában. Ugyan az 1970-es években a Magyar Állami Népi Együttes kórusában fellépett már Szegeden, szólistaként most áll először a Dóm tér színpadára.
A zenekart Kesselyák Gergely vezényli. A karnagy elmondta, hogy eddig szándékosan nem hallgatta meg a legendás, 1935-ös előadás felvételét, amelyet maga a mester, Pietro Mascagni vezényelt a Fogadalmi templom előtt. A premier után azonban sort kerít rá.

Kerényi Miklós Máté a Bajazzok-ról:

Kerényi Miklós Máté a Bajazzok akrobatikus bohócaként jelenik majd meg, hogy elénekelje az Oh, Colombina című híres áriát.

baj01A Bajazzókban nemzetközi hírű énekesek játsszák a főszerepet, Caniot August Amonov a new yorki Metropolitanben is éneklő tenor alakítja, csalfa hitvesét a litván Asmik Grigorian énekli, a csábító Toniot pedig Boris Grappe személyesíti meg. A külföldi művészek és Kerényi Miklós Máté ellátogatott a Fővárosi Nagycirkusz „Cirkusz a javából" című előadásra, ahol mindannyian kipróbálhatták magukat. Asmik Grigorian gyönyörű husky és szamojéd kutyákat idomított, Amonov és Grappe a Rastelli zenebohócokkal énekelt, míg Kerényi Miklós Máté kipróbálta a trapézt.

baj03

„ A Flying Mendoza család trapéz produkcióját ismerhettem meg és kipróbálhattam milyen érzés légtornásznak lenni, több mint hat méter magasban. Bevallom, bár duplán bebiztosítottak, megingott a bátorságom, amikor először lenéztem a nézőtérre. Nem kis bíztatás kellett, hogy el merjek rugaszkodni, de amikor ez megtörtént, már nagyon jó érzés volt szabadon lengeni a szédítő magasságban" – mesélte csillogó szemmel Máté.

Forrás: MTI, Operettszínház

süti beállítások módosítása