A Turandot a Margitszigeten

Puccini "Turandot" című operája a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, augusztus 10-én és 12-én. Ajánló.

2012. augusztus 10. és 12. 20:00, Margitszigeti Szabadtéri Színpad

 

Giacomo Puccini:

 

Turandot

 

Koncertszerű változat, fél-szcenírozott formában, rendhagyó látvány-technikával, eredeti, olasz nyelven, magyar felirattal.

 

Szereposztás:

 

Turandot hercegnő: Lukács Gyöngyi
Altoum császár, Turandot apja: Albert Miklós
Timur, a tatárok száműzött királya: Alexandru Agache
Kalaf, ismeretlen herceg, Timur fia: Rubens Pelizzari
Liú, rabszolgalány: Létay Kiss Gabriella
Ping, kancellár: Gaál Csaba
Pang, marsall: Hajdú András
Pong, főpohárnok: Kóbor Tamás
Egy mandarin: Wagner Lajos
Perzsa herceg: Vincze János
Királyi őrök, fiúk, papok, mandarinok, előkelők, nyolc bölcs, Turandot udvarhölgyei, katonák, halottvivők, zenészek, leánykérők szellemei, tömeg
Közreműködik:
Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara
Debreceni Csokonai Színház énekkara - karvezető: Gyülvészi Péter
Bányai Júlia általános iskola énekkara - karvezető: Nemes József

 

Jelmeztervező: Olekszandr Bilozub
Díszlet: Szendrényi Éva
Animáció, látvány, világítás: Rády Gábor, Szabó György, Pintye Zsolt
Vezényel: Kesselyák Gergely
Rendező: Anger Ferenc

 

***

 

lukacs_gyongyi_2a_bofill_fel

Lukács Gyöngyi Turandot szerepében

Barcelonában (fotó: A. Bofill)

 

Puccini három felvonásos operája - amelyet a Margitszigeten fél-szcenírozott formában, két részben, opera-show-ként mutatnak be - a Tiltott Városban

játszódik, amely a kínai császárok lakóhelyeként szolgált több mint ötszáz éven át. (A fallal körülvett pekingi épületegyüttest - ahová engedély nélkül senki nem léphetett be - a Világörökség részeként a hagyományos kínai palotaépítészet remekműveként tartják számon.)

 

A Turandot Puccini utolsó operája, amely a szerző váratlan halála miatt befejezetlenül maradt. A művet a kéziratok és a jegyzetek alapján Franco Alfano fejezte be. Az 1926. április 25-i ősbemutatón a milánói La Scala-ban Arturo Toscanini karmester a III. felvonás közben - ameddig a szerző eljutott a mű írásával - leállította az előadást.

 

A Turandot Kínában évtizedeken át be volt tiltva, mert úgy tartották, rossz fényben mutatja be a kínai népet. 1998-ban mutatták be először a Tiltott Városban, a vörös hadsereg katonáinak felügyelete mellett.

 

Az egyik legszebb opera mese Turandot hercegnő kegyetlen és megközelíthetetlen lényét, a szerelem beköszöntével érző, szerelmes nővé, emberré válását meséli el, nagy létszámú szimfonikus zenekar és kórus közreműködésével.

 

Turandot szerepét Lukács Gyöngyi, a Magyar Állami Operaház magánénekes énekli, aki a világ számos operaházának állandó vendégművésze. Karrierjének eddigi legfontosabb állomásai: Bécs, Berlin, Hamburg, Köln, München, London, Milánó valamint a Salzburgi és az Edinburghi Fesztivál. Partnerei többek között olyan világsztárok voltak, mint Plácido Domingo, Samuel Ramey, Leo Nucci, Dolora Zajick vagy José Cura. Lukács Gyöngyi a Magyar Állami Operaházon kívül Palermo, Los Angeles és Barcelona operaházaiban alakította a Puccini-opera címszerepét.

 

Kalaf szerepében Rubens Pelizzari olasz tenor, a Veronai Aréna és más európai operaházak állandó vendégművésze először mutatkozik be Magyarországon. A tenorista főbb szerepei: Mario Cavaradossi, Ismaele, Radames, Manrico, Pollione, Alvaro, Don José, Kalaf. Pelizzari Budapest után - az 1998-as pekingi bemutatót is vezénylő - Zubin Mehta irányításával énekli a szerepet Japánban.

 

tur_ten

Rubens Pelizzari

(fotó: www.rubenspelizzari.com)

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad augusztus 10-i Turandot-bemutatója előtt egy kínai ifjúsági zenekar fogadja a vendégeket. A fiatalokból álló  Guangdong Szimfonikus Zenekar számos verseny díjazottja. Az európai turnén lévő együttes Bécsből érkezik Budapestre, ahol megtekintik az opera koncert-szerű változatának bemutatóját.


*
Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban.

 

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: www.szabadter.hu, személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.) és a helyszínen.

 

Budapesti Nyári Fesztivál Hűségkártyával 20% kedvezmény vehető igénybe.

 

Rendelés telefonon: 06 1 / 301-0147, E-mail-ben: jegyiroda@szabadter.hu

 

Érkezzen Színházi hajójárattal!

 

A leggyorsabb, legkényelmesebb és legmegbízhatóbb közlekedési forma. Menetrend és online jegyvásárlás: www.mahart.info

 

További információ, friss hírek, akciók: www.szabadter.hu

 

tur_pl

Az előadás plakátja

 

süti beállítások módosítása