"Merj nemet mondani!" - Náray Erika Szegeden

A szegedi Mágnás Miska egyik főszereplője Náray Erika, aki nyáron több főszerepet maga mögött hagyva szakított az Operettszínházzal. A színésznővel a szegedma.hu készített interjút. Lapszemle.

A szegedma.hu cikkéből:

Náray Erika a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán érettségizett. "Júniusban mondtam fel az Operettszínházban, s ha bárki megkérdezné, hogy miért, azt felelném: mert én egy szentesi lány vagyok" - kezdte. "Mi színészek alapvetően egy gyáva népség vagyunk, féltjük ez egzisztenciánkat, és ki vagyunk szolgáltatva, így elég gyakran kényszerülünk kompromisszumokra. A szentesi négy év többek között arra is megtanított, hogy ha az ember elégedetlen a pályájával, merjen nemet mondani egy ponton. Azt tanultuk, hogy álljunk ki az igazunkért, elveinkért, álmainkért, merjünk kérdezni, ha bizonytalanok vagyunk, és mindig legyen bennünk kíváncsiság, és ha már nem érzed magad elég kreatívnak, merj nemet mondani" - szögezte le a színésző.

Elmesélte, amikor elvégezte a Színház és Filmművészeti Főiskolát, friss diplomásként hozott egy döntést: nem színházba ment kezdő színésznek, hanem hazament olvasni. "Azt éreztem, hogy én már nem az a kíváncsi, kreatív, tüzes lány vagyok, akit anno felvettek, hanem egy fásult, tehetségtelen, tébláboló ember. A kívülállók, akik nem ismerik az életemet, rácsodálkoztak elhatározásomra most és akkor is. Az Operettszínházban számos darabban játszottam, és mind sikerdarab. Viszont egyre inkább azt éreztem, hogy ebben a környezetben én már nem tudom magamból kihozni azt a sokszínűséget, tehetséget, amellyel elégedett lennék, ezért lépnem kellett" - fogalmazott.

naray_erika02_gsFotó: Gémes Sándor, szegedma.hu

Amikor a diploma után egy évre hazament, Lengyel György rendező kinyomozta, hogy hol lakik és visszahívta, hogy játsszon nála Pécsett. Közben elment próbafelvételre a szinkronhoz, és nemsokára állandó keresete volt. "Ezzel egy időben Kalmár Péter rendező, akinél főiskolásként az Ének az esőben játszottam, szólt egy zenés klub tulajdonosának, hogy van egy lány, aki jól énekel, szervezzen köré egy zenekart, így indult a zenei karrierem: heti két alkalommal léphettem fel. Annyira belejöttem, hogy felvételizem a dzsessz tanszakra is és felvettek, közben tudtam egy-egy darabban színházi munkát is vállalni, illetve a szinkron sem szakadt meg, a felvételeket az óráimhoz lehetett igazítani. A sokszínűség lényegében annak a döntésemnek köszönhető, hogy a főiskola után egy évre hazamentem" - mondta Náray.

A Mágnás Miskáról elmondta, nagy szerencse, hogy Alföldi Róbert felkérte erre a szerepre, mert így nem került "légüres térbe" a nyáron. "Emellett pedig izgalmas munka együtt dolgozni Robival és nagy élmény számomra, hogy olyan kollégákkal játszhatok, akikkel még nem volt szerencsém" - fogalmazott.

Náray Erika kislánya is szerepel a darabban, statisztaként. A kérdésre, mit mondana neki, ha a színészi pálya felé kezdene később kacsingatni, a színésznő így felelt: "Ez egy olyan kiszolgáltatott pálya, hogy ha valaki előre tudná garantálni, hogy ő lesz a magyar Meryl Streep, akkor egy percig sem aggódnék, de egy valamit nem szeretnék, ha középszerű lenne. Hogyan magyarázza azt meg valaki a gyerekének, hogy ügyes vagy, de egy erős közepes?" - vetette fel a színésznő.

Az interjú a szegedma.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása