Brit színészek olvassák fel a Pussy Riot tanúvallomásait

Színészek olvassák fel pénteken a Pussy Riot orosz együttes tagjainak tanúvallomásait a londoni Royal Court színházban pár órával a lánybanda ellen Oroszországban folyó, sokak szerint politikai indíttatású per ítéletének kihirdetése előtt.

A felolvasás része annak a globális akciónak, amelyet az együttes családtagjai és védőügyvédeik hirdettek meg - közölte a The Guardian online kiadása.
Az akcióhoz EV Crowe színműíró kezdeményezésére csatlakozott a színház. A szerző, akinek legújabb darabját novemberben tűzi műsorára a Royal Court, maga vezeti be az ingyenes előadást, amelyet a színház kávézójának apró színpadán tartanak. Az írónő elmondta, hogy életében még egyetlen kulturális mozgalom sem gyakorolt rá akkora hatást, mint a Pussy Riot, és az év folyamán még egy szimpóziumot is akar szervezni ebben a tárgyban. 

riot

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina and Yekaterina Samutsevich

A tanúvallomásokat oroszról angolra fordító Sasha Dugdale szerint a lányok szavai "rendkívüliek, költőiek, szenvedéllyel és ártatlansággal teliek" voltak.
Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljokina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucsevics a vád szerint nem politikai akciót, hanem "vallási gyűlölet motiválta garázdaságot" követtek el, amikor egy moszkvai templomban maszkot viselve, gitárokkal "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt.
Akár háromévi szabadságvesztést is kaphatnak tettükért.

süti beállítások módosítása