Színházterem készül a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben

Májustól új igazgatója van a bukaresti Magyar Kulturális Intézetnek. A marosvásárhelyi születésű, több mint tíz éve Budapesten élő Kósa András Lászlót kérdezte terveiről a Magyar Nemzet. Lapszemle.

Kósa András László a kérdésre, lehet-e manapság hatásosan magyar kultúrát közvetíteni a román fővárosban, úgy felelt, a "fő csapásirány" a bukaresti román kulturális elit felé vezet. "Az intézet elérheti azokat a rétegeket, amelyek akár kulturális hídként is szolgálhatnak a két nemzet között, ami a választási időszakban, amikor gyakran előkerül a magyar kártya, különösen fontos. De nemcsak a fővárosban kell jelen lennünk, hanem az ország különböző pontjain is. Nagyon időszerű például a kolozsvári magyar intézet gondolata, de ugyanígy a sepsiszentgyörgyi kortárs magyar képtár létrejöttének a támogatása, a XX. századi erdélyi magyar képzőművészeti örökség gondozása, a kortárs törekvések felkarolása is" - mutatott rá Kósa.
Az intézmény vezetője terveiről így mesélt: "Két dolgot feltétlenül tovább szeretnék vinni elődöm, Bretter Zoltán örökségéből. Az intézet gyönyörű villában működik, amelynek óriási kupolás tetőterében elkezdődött egy mozgatható színpaddal, nézőtérrel, sajátos mobil térrel rendelkező színházterem kialakítása. A másik: ki lehetne alakítani egy 'magyar bisztrót' a különálló, most garázsként funkcionáló épületben, itt napközben magyaros menüt lehetne felszolgálni, esténként koncerteket, a sajátos magyar gasztronómiai ínyencségeket, a borkultúrát népszerűsítő programokat lehetne szervezni. Természetesen folytatódik kiállítási programunk, októberben például a nagybányai művészeket mutatjuk be a budapesti MissionArt Galériával együttműködve" - tájékoztatott Kósa András László.

kosaFotó: marosvasarhelyiradio.ro

A színházi programokról is szót ejtett: "Különböző magyar darabok bemutatását kellene kezdeményeznünk, illetve magyar rendezők ottani meghívását kellene elősegíteni. Meg lehetne teremteni a piacát a magyar művek romániai fordításának is. A színházakkal való együttműködés egyébként folyamatos volt az elmúlt években."
Kósa úgy fogalmazott, élmény fellépni Bukarestben, hiszen "izgalmas, pezsgő kulturális élet folyik ott".

Megemlítette, a Balassi Intézet minden évben vendégtanárokat küld a bukaresti egyetem hungarológiai szakára, ahol román diákok tanulnak magyarul. Meggyőződésük, hogy ezeket a hallgatókat önkéntes alapon be kellene vonni az intézet munkájába is, már csak azért is, mert kevesen, mindössze hét fővel működik a Magyar Kulturális Intézet.
Az igazgató zárásként elmondta, céljuk "megérteni a román kultúrát, közéletet és közgondolkodást, és megértetni, megszerettetni a magyar kultúrát a románokkal."

Az interjút a Magyar Hírlapban ovashatják.

Forrás: Magyar Hírlap, Imedia

süti beállítások módosítása