John Cage operájával kezdődik a RuhrTriennale

Pénteken kezdődik Németországban a RuhrTriennale elnevezésű művészeti fesztivál, amelyen John Cage Europera 1&2 című művét hallhatja először a közönség.

A 100 éve született, 20 éve elhunyt, a kortárs zenét meghatározó John Cage műve öt részből áll. Az Europera 1&2 a frankfurti Alte Oper megbízásából készült el: a 128 közkedvelt európai operából létrehozott mix egyidejűleg jelenít meg 32 képet és zenei részt. 
Az előadást - amint a fesztivál honlapja írja - a 60 éves Heiner Goebbels rendezi. Egyes pontokon a szólista ismert áriát ad elő oda nem illő kísérettel, miközben preparált magnószalag is szól, amelyről operafelvétel hangzik fel. Ilse Eerens belga énekesnő az egyik szoprán hang, aki Eötvös Péter Lady Sarashináját énekelte Varsóban, Ligeti Le Grand Macabre-jában pedig Brüsszelben játszott, a másik szoprán az örmény-litván Asmik Grigorian

a-john-cageJohn Cage (forrás: images.google.com)

Fellép az előadásban Susanne Gritschneder, Liliana Nikiteanu, Karolina Gumos, Yosemeh Adjei kontratenor, Robin Tritschler, Nyikolaj Borcsev, Frode Olsen és Paolo Battaglia
A szeptember 30-ig tartó fesztivál több mint 30 produkciója között legalább 20 világ- vagy németországi premier. Mintegy 900 művészt hívtak meg, többek között Új-Zélandról, New Yorkból, Tel-Avivból, Brüsszelből és Varsóból. 
A fesztivál egyik sztárvendége Anne Teresa De Keersmaeker és táncegyüttese, a Companie Rosas. De Keersmaekernek ez a produkciója is igen érdekes: a Cesena című darabban a táncosok énekelnek és az énekesek táncolnak, speciális együttműködés bontakozik ki a Rosas művészeti és Björn Schmelzer énekegyüttese között. A darab témája az 1377-es cesenai mészárlás, amelyet VII. Kelemen, a katolikus egyház történetének harminckettedik ellenpápája robbantott ki akkor még Genfi Róbert néven.
A fesztiválon több színházi bemutatót és performanszt is tartanak.

MTI

süti beállítások módosítása