Akit üdvözölt Kossuth Lajos - Miklósa Erikát kérdezték

Többek között Chicago, San Francisco, München, Budapest operaszínpadain lép fel, de időt szán arra is, hogy lefussa a new york-i maratont. A Kossuth-díjas Miklósa Erikával készített interjút a Sorry magazin. Lapszemle.

"Jó tíz nappal a díjátadó ünnepség előtt postai úton kaptam egy vidám hangvételű üzenetet, amely így kezdődött: 'Kedves Hölgyem, Kossuth Lajos üzeni Önnek, hogy üdvözli..."- mesélte Miklósa Erika, hogyan tudta meg, hogy Kossuth-díjas lett.
A művésznő, aki tehetséges hétpróbázó volt, sokáig azt gondolta: soha nem lesz boldog a sport nélkül. "Az egyik legnagyobb alapigazság igazolva látszik, miszerint az idő mindent megold és mindenre megadja a választ. A sport és a művészet elválaszthatatlan, legalábbis az én életemben" - fogalmazott. Jelenleg profi edzővel készül a new york-i maratonra, ezen túl látássérült sportolókat támogat, edz és versenyez is velük. A Zsivóczky Atlétikai Alapítványban az elnöki posztra kérték fel, és az idén megkapta a World Fair Play-díjat is.

Elárulta, a speciális karakterszerepeket nagyon szereti, mert óriási kihívást jelentenek számára mindenféle szempontból. A gyors tanulásról úgy véli, egy velünk született adottság, neki nincs rá semmilyen "extra módszere".
Idei évadát "különlegesen másnak" tartja az Operaházban, mivel sokkal intenzívebben vehet részt az intézmény életében. "Ez jóleső érzés, főleg annak tudatában, hogy ritkán léptem fel a falai között az elmúlt tíz-tizenöt évben" - tette hozzá.

Miklosa_Erika

A kérdésre, hogy bírja a "száguldást" városok, országok, földrészek között, úgy felelt, csak úgy lehet kibírni ezt a fajta gyors váltású életet, ha az ember fizikailag és mentálisan is próbál egészségesen élni. "Nekem például mindig van edzőcipő a táskámban, szóval bármikor képes vagyok arra, hogy futással vezessem le a stresszt. a nyomást, ami azért nemzetközi szinten bizony eléggé nagy. Megpróbálok minél több normális dolgot csinálni a szabadidőmben, hogy a gondolataim ne a munkám körül forogjanak állandóan" - mesélte Miklósa Erika.
Az operaénekesnő mindig is egyfajta magányos farkasnak tartotta magát, ugyanakkor mégis nagyon fontos számára a közösség, a társulat is. "Nem volt kérdés, hogy elvállaljam-e az Ascher-féle Varázsfuvolát, hiszen ki az, aki egy ilyen fantasztikus rendezőt kihagyna?!" - szólt az Éj királynője szerepről, amelyet már több mint háromszázszor elénekelt.
Miklósa Erika elsősorban énekesnek vallja magát, aki szereti a műfaji sokszínűséget, de hihetetlenül jó érzés, hogy ezt a legmagasabb szinten, illetve szintről teheti, hiszen operaénekes. "Az énekesi műfajnak pedig ez a csúcsa!" - szögezte le.
Ősztől az Operaházban rögtön az évad elején Erkel: Hunyadi László című operájában Gara Máriát énekli, amire régóta várt. De énekli majd a Rigoletto Gildáját, Konstanzét Mozart Szöktetés a szerájból című művében, és persze számos külföldi fellépése is lesz. "Mindehhez persze semmi másra nincs szükségem, mint egészségre" - zárta a beszélgetést Miklósa Erika.

Forrás: Sorry magazin

süti beállítások módosítása