Kabarétól Kahloig - 4 bemutató a Spinoza Zsidó Fesztiválon

Dávid király zsoltárai, Karinthy, a Frici, Gershwin-show és Fényes-est: négy premiert is tartanak a 10. Spinoza Zsidó Fesztiválon szeptember 5. és 22. között.

A több mint kéthetes kulturális seregszemlén 20 programon vehet részt a közönség, ebből a négy premier ősbemutató lesz.

A Spinoza Színház Karinthy-premierje szeptember 5-én a Kohn család történetét eleveníti fel a leghíresebb Karinthyig, Frigyesig.. A darab korrajz is egyben, továbbá történetek Budapestről Berlinen át Stockholmig és sztorik "Európa legszebb zsidó nőjéről”, Karinthy feleségéről, Böhm Arankáról. Karinthy szerepében Székhelyi Józsefet láthatja a közönség.

A Dávid király zsoltárai című előadást az Uránia Nemzeti Filmszínházban tekinthetik meg szeptember 6-án. Negyven művész működik közre. Izrael második királyának, Dávidnak a zsoltárait Hegedűs D. Géza színész mellett hat további művész tolmácsolja, majd zenében a Sabbathsong Klezmer Band szólaltatja meg, s mindezt Fekete László főkántor és a Kinneret kórus teszi zeneileg gazdagabbá.
100 évvel ezelőtt született Fényes Szabolcs zeneszerző, a filmzene és a slágerek "királya". 1944-ben, amikor Fényes az Operett Színház igazgatója volt, sok zsidó művészt bújtatott és sokaknak adott munkát. A darabbal állít emléket Fényes Szabolcsnak a Spinoza Színház. A bemutatóra szeptember 18-án kerül sor.

fenyes-szabolcs-kiallitasA tavaszi Fényes Szabolcs kiállítás logója

Gershwin (született Jacob Gershowitz) élete igazi amerikai sztori: a szegény orosz zsidó bevándorlók gyermeke egy generáción belül Amerika legnagyobb zeneszerzőjévé válik. Hogy ki volt valójában ez az ember, azt mutatja be sok zenével és legalább 100 filmetüddel a szeptember 20-i előadás, amelyet Hubai Gergely írt.
A premiereken kívül az elmúlt kilenc év fesztiváljaiból ismét bemutatják a legsikeresebb darabokat, köztük a Címzett ismeretlen című levéldrámát, amelyet Groó Diana rendezett, a két szereplő Kulka János és László Zsolt. Láthatják az érdeklődők A Guru és a Jentl című zenés játékot, és a Frida című, Frida Kahlo mexikói festőművész élet bemutató kuplé-operát.
A legújabb zsidó kabaré Bächer Iván tollából ismerhető meg. A most 100 éve született Alfonzó humorán is lehet szórakozni. Heller Ágnes filozófus Érzelmek a zsidó bibliában címmel tart előadást, Ungvári Tamás estjén arról a dilemmáról értekezik, hogy a magyar zsidók a XIX-XX. század fordulóján válaszút előtt álltak, hogy a cionizmust vagy az asszimilációt válasszák.

spinoza

A fesztivált újévi koncertek gazdagítják. A zsidó újév, a ros hasana idén szeptember 16-tól 18-ig tart. A Lámpás pincében négy koncert lesz: az elsőn Gerendás Péter és Kardos Dániel középkori zsidó dallamokat játszik gitáron, majd a zsidó improvizatív zene estje következik. Később elhangzanak jiddis, ladino és liturgikus zsidó dallamok.
A zárókoncerten, szeptember 22-én a Tzomet együttes mizrahi (közel-keleti), szefárd (spanyol zsidó), délszláv, és autentikus roma zenét fog megszólaltatni. Ezekre a koncertekre ingyenes a belépés csakúgy, mint A világ végén fordulj balra című, Avi Neser 2004-ben készült izraeli játékfilmjére, amelyet magyar felirattal vetítenek szeptember 8-án.

Forrás. MTI

süti beállítások módosítása