12 börtönben játszottak Makranczi Zalánék

A belügyminisztérium javaslatára 12 büntetés-végrehajtási intézet hívta meg augusztus és október között az Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházának A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért című előadását. A Színház a családon belüli erőszak ellen alcímű előadás szereplői Makranczi Zalán és Perjés János – akik minden meghívásnak eleget tesznek – a következőket mondták.

A Magyar Teátrum beszámolójából:

Perjés János: – A tavalyi, Thália Színház-beli bemutató sikere és visszhangja után fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy az érintettekhez „helybe vigyük” az előadást. Most tartunk abban a fázisban, hogy vidéki befogadóhelyszíneket keresünk, több színház is nyitottnak mutatkozik, így nagy sikerrel játszottuk például nyáron Kaposváron a Szentjakabi Romkertben és Pécsett, a Magyar Teátrum sátor POSZT OFF programjában. Az előadás többek között terápiás hatású célkitűzéssel jött létre, mely a múltbeli sérelmeket, tetteket, bűnöket felfedni és feldolgozni tanít.

Makranczi Zalán: – Nekem komoly szándékom és igényem, hogy a színház segítséget, kapaszkodót nyújtson a nézőknek. Ezért is különösen fontos, hogy a külvilágtól hermetikusan elzárt falak mögött, fogva tartottaknak mutathatunk be egy erőszakos szituációkkal teli, fizikai és lelki terrort megelevenítő történetet. Én forgattam már börtönben, nagyon kemény élmény volt, de elítéltek előtt még nem játszottam. A felkérés után mondtam is Jánosnak, hogy készüljön fel a katartikus élményre.

a_fiu_Kecskemet

Perjés János és Makranczi Zalán

Perjés János:– Szeretném szó szerint idézni a győri börtönparancsnok úr célját, ami nagyon fontos és szívesen vállalunk vele közösséget: „Immár harmadik évben működik a Megbántam, jóvátennémprogramunk. Legfontosabb szempontunk egy előadás, társulat kiválasztásánál az érték, amit közvetítenek, és amit befogadhatnak a fogva tartottak. A mi munkánk falak mögött, elzárva zajlik, sok misztikum tapad hozzá, a helyes út meghatározása a „megtévelyedett elítéltek” számára a mi feladatunk, ehhez szükségünk van a társadalom önként segítő és vállalkozó tagjaira, akik a világból azt a szeletet mutatják, ami a helyes és a jó. Eddig több neves előadó, társulat tisztelt meg bennünket azzal, hogy karitatív tevékenységként behozott valami jót, ami sokszor a szabad világból is hiányzik. Nagyon örülök, hogy A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért című előadással vállalkoznak erre a nem mindennapi feladatra, vagyis a jó nagykövetének lenni a bűnösök barlangjában.

Az előadás többek között Tököl, Veszprém, Debrecen, Kecskemét, Kalocsa, Állampuszta, Kaposvár, Székesfehérvár büntetés-végrehajtási intézeteiben kerül bemutatásra.

Forrás és tartalmi partner: Magyar Teátrum

süti beállítások módosítása