Magyar évadot hirdet a Veszprémi Petőfi Színház

A teátrum régi hagyományai előtt tisztelegve Magyar évadot hirdetett a Veszprémi Petőfi Színház.

Az 51. évad első premierjeként szeptember 14-én mutatják be Kisfaludy Károly: Csalódások című darabját Valló Péter rendezésében; ennek próbáit már el is kezdték - mondta Oberfrank Pál színházigazgató kedden az MTI-nek.
Beszámolt arról, hogy az első premier után a Latinovits játékszínben Szinetár Miklós átdolgozásában Euripidész: Iphigenia Auliszban című darabját adják elő. Hamarosan kezdődnek Lionel Bart: Oliver! című musicaljének próbái is, az előadásban sok veszprémi gyerek szerepel. A darab kivétel a sorban, hiszen erre a színházi évadra magyar évadot hirdet a Petőfi Színház az elődök előtt tisztelegve - hangsúlyozta Oberfrank Pál.
Decemberben Szakonyi Károly: Adáshiba című komédiáját Tordy Géza rendezi a veszprémi színházban, ugyanebben a hónapban a játékszínben Hargitai Iván Örkény István: Sötét galamb című drámáját állítja színpadra. Februárban lesz Heltai Jenő: Tündérlaki lányok című vígjátékának bemutatója, amelyet Guelmino Sándor állít színpadra. Fernando Arrabal: Tábori Piknik című abszurd komédiáját a játékszínben Tóth Loon rendezésében áprilisban láthatja a közönség. Kéry Kitty idén Kálmán Imre operettjét, a Montmartre-i ibolyát rendezi.
A repertoárban számos gyerekdarab szerepel, újdonság Csukás István Mirr-Murr, a kandúr című zenés mesejátéka Juhász Róza rendezésében. Ez ősbemutató lesz, hiszen ebből a meséből még nem készült színpadi adaptáció.

nyi2

Fotó: Melczer Zsolt

Augusztus elsejétől már nemcsak művészeti vezetője a Petőfi Színháznak, hanem erre az évadra a színházhoz szerződött Eperjes Károly - emlékeztetett Oberfrank Pál.
A finanszírozás kapcsán arról beszélt, hogy nehéz helyzetben vannak, a nyár terhes időszak a fenntartó önkormányzat számára, így várnak, amíg a város bevételei lehetővé teszik a színház támogatását. A direktor a színház tartozásairól nem mondott pontos összeget, de tájékoztatása szerint több tízmillió forint, amit elő kell teremteni.
A műhelyház bizonytalan sorsa is nehezíti a színház életét; a raktár még működik, de nincs meg az alternatív helyszín, ahová költözhet. "Nem tudom elképzelni, hogy nem oldódik meg a kérdés, ugyanakkor szeretném látni a konkrétumokat" - fogalmazott az igazgató, aki szerint több megoldás is létezik, de a legjobbat szeretnék.
Oberfrank Pál szavai szerint az új évadban Veszprémben nagy hangsúlyt fektetnek azokra az előadásokra, amelyek nem közvetlenül a Petőfi Színház produkciói, de a közönség kedveli őket. Vendégelőadáson láthatják valószínűleg Kulka Jánost és Nagy Ervint is a nézők.
A pécsi színházzal együttműködésben készült Jelenetek egy házasságból című darabot beválogatták a szeptember eleji budapesti Vidéki színházak fesztiváljára; ezt az előadást is bemutatják a veszprémi közönségnek.

MTI

süti beállítások módosítása