Hárman pályáznak a Nemzeti Táncszínházra

Hamarosan határoznia kell az emberi erőforrás miniszternek arról, ki vezetheti majd 2013. január 1-jétől 2017. december 31-ig a Nemzeti Táncszínházat. A 30 napos határidő már lejárt, de Balog Zoltán élt a ’hosszabbítás’ lehetőségével. Egyelőre nem csak az titok miként fog dönteni, hanem az is, hogy kik pályáztak az igazgatói posztra. A Színház.hu utánajárt.

A Színház.hu a kulturális államtitkárságon érdeklődött elsőként, ahol azt mondták, a vagyonvédelmi osztály tudja a választ a kérdésre: kik indulnak a Táncszínházért. A vagyonvédelmi osztályon pedig a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárhoz irányítottak minket, ugyanakkor megjegyezték: a pályázók kiléte az eredményhirdetésig, a szakmai bizottsági tagok neve pedig egyáltalán nem nyilvános.

nemzetitancszinhaz

A Színház.hu értesülései szerint Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatóhelyettese, református presbiter, néptánctanár és Barta Dóra Magyar Köztársaság Érdemes Művészeként kitüntetett koreográfus, a Badora Produkció vezetője, illetve Dalotti Tibor a Botafogo Táncegyüttes vezetője jelentkeztek az igazgatói posztra. A szakmai bizottságot Horváth Csaba koreográfus, a Forte Társulat vezetője, Bozsik Yvette koreográfus, a Bozsik Yvette Társulat vezetője, Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes vezetője, Nagy Orsolya, a Nemzeti Táncszínház művészeti menedzsere, Csonka András, a MÜPA vezérigazgató-helyettese, Brieber János, a Zene- és Táncművészek Szakszervezetének alelnöke, Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója és három minisztériumi delegált alkotta.

A Színház.hu megkereste Horváth Csabát, aki azonban nem kívánt részleteket elárulni a bizottsági munkáról és javaslatról, mondván, a titoktartás kötelezi. Információink szerint azonban kilenc-nullra Ertl Péter mellett voksoltak. A szakmai szóbeszéd pedig arról szól, hogy bár Ertl, Barta és Dalotti is megfelelő kvalitásokkal és kapcsolatokkal rendelkezik ahhoz, hogy vezethesse az intézményt, a nyertes a jelenlegi igazgató-helyettes lesz, aki azt a műsorpolitikát képviselné, ami eddig jellemezte a Táncszínházat.

‘Úgy gondolom, hogy az utódomnak, aki a 2012–13-as évad műsoráért már felelős lesz, a hivatalba lépését megelőző félévet velem, velünk kell töltenie. Hiszen az elsőrendű célom az, hogy a táncszínházat precízen, rendben adjam át a jövendő ügyvezetőnek" – hangsúlyozta korábban Török Jolán leköszönő igazgató.

A vezetői megbízás betöltésének feltételei között van a szakirányú felsőfokú végzettség, legalább öt év szakmai gyakorlat és legalább három éves vezetői gyakorlat. A pályázat elbírálása során előnyben részesül, aki előadóművészeti szervezetnél szerzett legalább ötéves vezetői tapasztalattal rendelkezik, a nonprofit szférában szerzett vezetői tapasztalattal rendelkezik, illetve a szakmai munkája elismeréseként állami művészeti díjjal tüntették ki.

Színház.hu

süti beállítások módosítása