Százezerrel több jegyet vettünk - Évad a számok tükrében

A színházak saját bevallásán alapuló adatokat bocsátott a kultusztárca a HVG rendelkezésére, melyekből kiderül mennyit jártunk színházba és melyik volt a legsikeresebb előadás az elmúlt évadban. Lapszemle.

Tények a HVG cikkéből:
1. A Madách Színház Jézus Krisztus szupersztár című előadása volt tavaly a legtöbb látogatót vonzó színházi előadás, ami leszorította a sikerlista éléről a korábbi győztest, az Operettszínház Rebecca - A Manderley-ház asszonya című darabját - számolt be a HVG. Utóbbit a 2010-es nagy sikerszéria (52 ezer néző) után tavaly 39 ezren látták.

A Szupersztár tavalyi 41 ezres nézőszáma 2010-ben még dobogós helyet sem ért volna, mivel az akkori második és harmadik helyezettnek (Hegedűs a háztetőn - Vígszínház; illetve Szép nyári nap - Operettszínház) is jóval több nézője volt.

A legtöbb nézőt vonzó előadások 2011-ben
Jézus Krisztus Szupersztár - Madách Színház 41 369 
Rebecca - Operettszínház 39 171 
Miss Saigon - Operettszínház 37 407 
Az öldöklés istene - Vígszínház 34 659 
Rómeó és Júlia - Operettszínház 32 495 
Rómeó és Júlia - Vígszínház 32 365 
A dzsungel könyve - Vígszínház 28 234 
A nyomorultak - Kecskeméti Katona 26 078 
A padlás - Vígszínház 25 735 
Mikve - Vígszínház-Pesti Színház 24 608

Itt meghallgathatja a Klubrádió riportját Dobszai Jánossal, a cikk szerzőjével.

2. A 2008 előtti időszakra még az volt a jellemző, hogy egy-egy teátrum a lehető legtovább játszotta korábbi sikerdarabjait, a nézőrekordokat illetően mostanra azonban azok lettek a legsikeresebb színházak, amelyek korábbi bestsellereiket kevesebbet játszották, és több új bemutatónak adtak helyet.

3. Tavaly közel 4,7 millióan mentek színházba, ami közel százezres nézőszám-növekedést jelent. A látogatószám megőrzéséhez, növeléséhez tavaly kétezerrel több (összesen 21 ezer) előadás megrendezésére volt szükség, mint 1 évvel korábban.

Az egykori csúcstartó, az Operaház - amely korábban évi 360-380 ezer nézőt vonzott - tavaly csak 289 ezer vendéget fogadott. A 300 ezres határt tavaly csak az Operettszínház (318 ezer) és a Vígszínház (327 ezer néző) tudta átlépni, míg a válság előtt ez nem volt akadály a Madáchnak sem. Az előbbiektől lemaradva, évi 100 ezer körüli látogatószámmal következnek a nemzeti színházak - a budapesti, a miskolci, a győri és a szegedi -, illetve a megyeszékhelyeken működő nagyobb teátrumok (kecskeméti Katona, nyíregyházi Móricz). A százezresek táborát gyarapította a budapesti Thália és a József Attila Színház is.

4. A színházak összbevétele tavaly 48 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 46,5 milliárddal, annak ellenére, hogy közben az állami-önkormányzati pénzek drasztikusan csökkentek - két év alatt közel 8 milliárddal, 30 milliárd forintra.

5. A teljes vagy részmunkaidős állásban, illetve vállalkozóként foglalkoztatott művészek tábora jelentősen, egy év leforgása alatt közel 10 százalékkal csökkent. 

További információkat a legfrissebb HVG-ben olvashatnak.

Forrás: HVG, IMEDIA

imedia

süti beállítások módosítása