Hogy zajlik a Vidor Fesztivál? - Sándor L. István naplót ír

Augusztus 24-én elkezdődött a VIdámság és Derű ORszágos Fesztiválja, a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. Sándor L. István naplót vezet az eseményekről, melyet a vidorfest.hu-n olvashatnak.

Első nap - Tempósan

[2012.08.24.]

A VIDOR Fesztivál első napja mindig csupa izgalom: hogyan sikerül elkészülni, mikor sikerül elindulni? Nem könnyű összepakolni egy öt tagú családnak, különösen, ha előző nap jöttek haza Balatonszepezdről.

fot Aztán persze idén sem sikerül odaérni a megnyitóra, így most sem halljuk a díszbeszédeket (Erdélyben nevezik így az ünnepi szónoklatokat). Sőt úgy tűnik, hogy a nyitókoncertről is lemaradunk. Vigaszul a Cimbaliband lemezeit hallgatjuk az autóban, remek zene, tempósan lehet haladni rá.
És közben van idő végiggondolni, hogy miért is szeretjük a VIDOR fesztivált, miért jövünk ide szívesen évről évre. A gyors családi közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a gyerekek leginkább azt kedvelik, hogy vidor az egész belváros. Hogy élő szobrokat lehet nézni, követni, ahogy helyüket változtatva bejárják a főteret. Egyik évben meg is kérdeztük az egyik „szolgálat” utáni élőszobortól, aki épp a színházba baktatott vissza, hogy mennyi időt kell egyszerre egy helyben állnia. Érdekes módon a válaszra másként emlékezünk: van, aki szerint fél órát, mások szerint egy órát mondott. Az arcáról azonban leolvasható volt, hogy nem könnyű ezeknek a középiskolásoknak helyt állni. De a gyerekek azóta is szívesen gyakorolják a műfajt: pózokat találnak ki, versenyre kelnek, hogy ki tud több ideig mozdulatlanul állni.

A napló első részének folytatása itt olvasható.

cimbaliband

Második nap - Családtörténetek
[2012.08.25.]
Tombol a nyár. 37 fokot mutat a hőmérő. Ilyenkor az épeszű ember valami árnyas helyet keres. Irány hát a nagykállói strand, amit egyszer Nyírbátorból jövet fedeztünk fel. Az árnyékos park mellett az a legnagyobb erénye, hogy viszonylag kevesen járnak ide, így kánikulában is el lehet férni mind a gyerek-, mind a nagymedencében. Ráadásul lehet focizni, röplabdázni és lábtengózni is (mindegyiket ki is próbáljuk); a fák alatt olvasni és fesztiválnaplót írni.
Délután azonban visszamegyünk Nyíregyházára. Most derül ki, hogy milyen jól választottunk délelőtt, ugyanis a városban alig lehet elviselni a hőséget. Folyik rólunk az izzadság, amíg Korpás Éva és Malek Andrea koncertjét hallgatjuk a katlanná alakult Korzó színpadon.

Folytatás itt olvasható.

fot2

Harmadik nap - Kisemberek
[2012.08.26.]
Vasárnap tovább tombol a nyár. A délelőtt tehát ismét a nagykállói strandé. A délután és az este viszont ismét a fesztiválé.
A szombati nap meglepetése az volt, hogy tetszett a gyerekeknek A tizedes meg a többiek, ami a retró filmszemle első vetítése volt. De más kisiskolásokat is hallottunk nagyokat kacagni rajta a főtéren. Mivel azonban szombaton nem tudtuk végignézni a filmet, vasárnap este megkerestük a youtube-on, mert jó néhány poént egész nap emlegettek a gyerekek. Például azt, amikor a Darvas Iván játszotta Eduard „így hal meg egy magyar tiszt” felkiáltással kirohan a fedezékből, de ellenség helyett két tehénnel találja magát szembe. Vagy azt, amikor a Márkus László játszotta bugyuta, folyton csak zabálni akaró német tiszt elől eltűnik a kastélyban a disznótoros vacsora. És persze a klasszikust is: „az oroszok már a spájzban vannak”. És tényleg, az oroszok már a spájzban vannak.
A harmadik rész folytatása.

Forrás és fotó: vidorfest.hu

süti beállítások módosítása