Kényszerkörülmények között kezd a kassai Thália színház

A teátrum épületének felújítása miatt kényszerkörülmények között, de sokrétű programmal nyitja meg az új színházi évadot a kassai Thália színház.

Richtarcsík Mihály, a színház szervezési titkára csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a teátrum több változtatás mellett kezdi az új, a társulat számára immár 43. évadot. Az egyik ilyen - kényszerű - változtatás, az, hogy a társulat első két darabját a Márai stúdióban játssza, mivel színháztermük felújítása - a Kassa, Európa kulturális fővárosa projekt keretében - jelenleg is zajlik.

kassa "Bár ez korántsem szokványos, a helyzetből adódóan két stúdiódarabbal kezdünk, az egyik a Művészet, amelyet a szakma neves pozsonyi képviselője Lubomír Vajdicka rendezésében láthatnak a nézők, valamint az Ablakmosó című titokjáték, amelyet Száz Pál rendez" - hangoztatta Richtarcsík Mihály. Hozzátetette: ez utóbbi a Nemzeti Kulturális Alap "Itt VAN helyed" elnevezésű, a pályakezdő művészek otthontartását célzó programjának támogatásával kerül színre.
A "kényszerkörülmények" természetesen csak átmeneti jellegűek, hiszen a felújítás befejezését az év végére ígérik a kivitelezők. A szervezési titkár szerint az első két előadás vendéghelyszínéül szolgáló Márai stúdiónak is megvannak a maga előnyei. Ilyen például, hogy a kassai Thália - szeptember 6-i - ünnepélyes szezonnyitóját, összeköthették egy Márai-kiállítással. Ez utóbbi két részből áll, az egyik az itt lévő állandó Márai-tárlat, amelyet egy jelenleg is zajló gyűjtés eredményeként összeálló kiállítással egészítenek ki. A szezonnyitó jazz koncerttel zárul.
A másik változtatás a társulat által előadott darabok összeállítását érinti. "A színház úgy igyekszik a repertoárját alakítani, hogy az sokrétű legyen és a közönségkedvenc darabok mellett sikerüljön a komolyabb gondolatiságú darabokat is előtérbe helyezni." Határon túli és vidéki színházként a társulatnak a darabok egy meglehetősen széles skáláját kell végigjátszania úgy, hogy eközben lehetőleg minél nagyobb mértékben tudja emelni a színvonalat is. Ezt a filozófiát tükrözik az évad darabjai is - magyarázta a szervezési titkár.
"Ha minden a tervek szerint alakul a márciusra tervezett Marat bemutatót, Czajlik József rendezésében már a felújítottszínházteremben adjuk elő" - jegyezte meg Richtarcsík. Hozzáfűzte: az évad utolsó premierjére - Robert Thomas Nyolc nő című zenés bűnügyi komédiájának, Jámbor József rendezte bemutatójára - májusban kerül majd sor.

süti beállítások módosítása