Kialakult a "nem társulat" - Bereményi Géza mesélt

Hű tükre lesz a vidéki színházi életnek az a 12 előadás, amelyeket a vidéki színházak fesztiválján mutat be a Thália Színház - nyilatkozta Bereményi Géza a Magyar Nemzetnek. Lapszemle.

A Magyar Nemzet cikkéből:
Bereményi Géza az interjúban elmondta, társadalmi zsűrit szerettek volna a vidéki színházak fesztiválján, mivel a szakma mindig másképp, más szempontok szerint dönt. "Természetesen őket is szívesen látjuk, de ez a fesztivál azoknak szól, akik nem ismerik a vidéki színházak előadásait. A csökkentett helyárakkal és a kísérőprogramokkal a színházkedvelő lakosságot szeretnénk megszólítani" - tette hozzá.
Bereményi szerint sikerült megtalálni a legideálisabb időpontot: a többi színházban még nem kezdődött el az évad, nincsenek előadások, amelyekre a budapesti közönség elmehetne, a fesztivál így méltó évadnyitó eseménye lehet a befogadó színháznak. "A vidéki teátrumok népszínház mivoltukból adódóan mindenféle műfajban játszanak előadásokat egy évadon belül, eleve így válogatják össze a műsortervüket, s így szinte magától állt össze a fesztiválprogram, a műfaji változatosság nem volt előzetes feltétel. A legfontosabb válogatási szempont az volt, hogy tartalomjegyzék-szerűen, reprezentatívan bemutassuk, miket is ajánl egy-egy vidéki színház a fővárosi közönség figyelmébe" - fogalmazott az igazgató.

berem2Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A teátrum évadáról Bereményi Géza úgy tájékoztatott, most olyan színészekkel kötöttek szerződést, akik a Tháliában vállalt feladatokhoz igazítják a többi fellépésüket, csak egyes produkciókra szerződnek, kapnak próbapénzt és fellépti gázsit, így alakult ki ez a "nem társulat". Négy bemutatójuk lesz a következő évadban, Csányi Sándor a Hamvai Kornél által színpadra adaptált A tanú című előadásban, Schell Judit A humor forrásában és a Bomba üzlet?! című zenés játékban, Cserhalmi György az EMKE - Volt egyszer egy kávéház című Garaczi László-darabban játszik.
A direktor a Thália befogadó színházi tevékenységéről is beszámolt: "Most kötöttünk egy megállapodást például a független színházakkal, belőlük is szeretnénk egy nagyobb merítést nyújtani a nézőknek. A progresszív színházitörekvések befogadásának régi hagyománya van a Tháliában, ezt visszük tovább. Ezeknek az előadásoknak a bevétele a független társulatoké lenne, az egyes előadásokat pedig addig játszanánk, ameddig van rájuk érdeklődés." Bereményi szerint az együttműködés során a TÁP Színház, a KoMa Társulat, a HOPPart egészen biztosan hoz produkcót a Tháliába, idén 10-12 előadást tudnak befogadni, novemberben pedig független előadások tévéfelvételeit is tervezik. 
A Thália vidéki színházakkal is együttműködik az évadban: "Megmarad az együttműködés a kecskeméti színházzal, tervezzük az évad végén a Bánk bán-előadásukat visszahozni. A kaposvári színházzal pedig kifejezetten közösen hozunk létre előadást, a Vaknyugatot, amelyet aztán mindkét színházban játszanak. Közösen állapodtunk meg a rendezőről, a szereposztásról, a díszletet is úgy alakítottuk ki, hogy mindkét színházban futhasson az előadás. Ez modellértékű együttműködés lehet" - mutatott rá Bereményi Géza.

Az interjú az mno.hu-n olvasható.

Öt teltházas előadás a Vidéki Színházak Fesztiválján

A Thália Színház közleménye szerint óriási az érdeklődés a Vidéki Színházak Fesztiváljának előadásai iránt. Öt előadásra már minden jegy elkelt. A fesztivál ideje alatt színpadra kerülő előadások az elmúlt időszak vidéki színjátszásának újdonságai, a műsorban több POSzT-on díjazott produkció is helyett kapott. Jegyek válthatók a Thália Színház közönségszolgálati irodájában, jegypénztárában és honlapján. A rendezvényről bővebb információ a http://vszf.thalia.hu oldalon olvasható.

süti beállítások módosítása