Pozsgai Zsolt: nem haragszom Derzsire

Pozsgai Zsolt a Népszavának kommentálta, hogy az Újszínház távozó színésze, Derzsi János leütötte kedden.

“Nem haragszom Derzsi Jánosra, mert nem az ő ütése volt ez a pofon, hanem azoké, akik az Új Színház ellen dolgoznak már hosszú ideje” – kommentálta a Népszavának Pozsgai Zsolt az irodájában elcsattant pofont és arról számolt be, hogy írt egy smst-Derzsinek, hogy bármikor leül vele megbeszélni a történteket.

Pozsgai azt is kijelentette, az ő érzéseitől függetlenek a jogi lépései, "természetesen rendőrségi feljelentést tettem, hiszen nyolc napon túl gyógyuló sérülésről van szó". Pozsgai úgy gondolja, Derzsi János félreértette nyilatkozatát, amelyben köszönetet mondott azért, mert információkat szolgáltatott számukra a régi vezetésről. Pozsgai szerint Derzsi ezt úgy értelmezte, hogy spicliséggel vádolta meg, pedig pusztán annak az őszinte hálájának adott hangot, hogy a színész azon 2-3 művész közé tartozott, akik kezdettől fogva együttműködtek velük.

“Természetesen eszem ágában sincs ezt az aljas és gusztustalan vádat elhinni. Derzsi nem egyszerű ember, de nem spion, viszont igen jó színész. És igen jó ember. Az erőszakot ellenzem, de megértem azt az elementáris dühöt, amit egy kiszolgáltatott (színész)ember érez az 50-60-70-es évek módszereire emlékeztető sárdobálás és feketítés miatt” – kommentálta a Színház.hu-n a történteket Márta István. Az egykori igazgató a Blikknek úgy nyilatkozott: “Pozsgai Zsolt azt állítja, hogy mi nem adtunk neki fontos szerepeket, ezt itt cáfolnám, mert egész sor főszerepe volt. Nem akarom ezeket mind felsorolni, de a Don Carlos főinkvizítora sem számít epizódszerepnek.
Mindenki tudja róla, hogy zseniális színész, nem véletlenül szerepelt Tarr Béla és Mundruczó Kornél filmjeiben is. Szabadon vállalhatott más munkát, ahogy kollégái is, senkinek nem tiltottunk meg ilyesmit” – mondta az üggyel kapcsolatban Márta István, a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója.

"A kisebb karakterszerepekből, pl Karp (Erdő), Báthory (Bethlen), Főiinkvizítor (Don Carlos), korábban Antal (Viktor, avagy a gyermekuralom), Woyzeck... Az utazó produkciót Mundruczó Kornél jegyzi, akinek valóban világot járt produkcióiban nem először játszott-utazott, az Új Színház szoros egyeztetésével (és fizetésével), ahogy egyeztették (és fizették) akkor is, amikor pl Tarr Bélával forgatott. De ezzel nem volt kivételezett helyzetben, mert például Bánsági Ildikót is egyeztették (és fizették), amikor a Forrás Színházba kiadták, ahogy másokat is (Eperjes, Pokorny, Gáspár stb). De ez más színházaknál is így van, ez az igazgató hatásköre annak mérlegelése, hogy megéri-e neki, hogy a társulatának az a színész a tagja (havi fizetéssel), akit időnként kiad (odaad) másnak" - fogalmazott a Színház.hu-n az Újszínház korábbi dramaturgja, Lőkös Ildikó.

Forrás: Színház.hu, Népszava, Blikk

süti beállítások módosítása