Játékkal indul az évad a Bárkán

"Fontosnak tartjuk, hogy a Bárka több legyen, mint 'színházi üzem'. Egy igazi közösségi hely létrehozására törekszünk, ahol találkozhatnak mindazok, akik szeretik a színházat, kiállításokat, koncerteket, irodalmi esteket, játékokat" - írja a Bárka Színház évadnyitó közleményében.

Idén a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én kezdődik a Bárka Színház 16. évada, Szabó Borbála: A teljes tizedik évad című drámájával, amit a már hagyománnyá vált Bárka Játék Esttel követ. Így a játékos irodalmi vetélkedőn együtt drámázhatnak Szabó Borbálával, verset írhatnak Tasnádi Istvánnal és nyelvi fejtörőket oldhatnak meg Kozma Andrással.
Az est során lehetőség nyílik a Bárkás színészek kedvenc magyar drámáiból készült mini kiállítás megtekintésére is.

228658_galeria_a_teljes_tizedik_evad03A teljes tizedik évad

A Bárka Színház az elmúlt években elsősorban a kortárs magyar és külföldi drámákra, illetve a magyar ősbemutatók megismertetését tűzte ki célul. Az idei évad is ennek jegyében telik majd.

Seress Zoltán az évadnyitó társulati ülésen ismertette az évadra tervezett négy új bemutatót, az elsőt októberben tartják: Ödön von Horváth: A végítélet napja című drámáját Vasárnap 16:48 címmel Forgács Péter állítja színpadra – többek között többek között Gazsó György m.v., Gados Béla, Varjú Olga, Katona László m.v., Spolarics Andrea és Parti Nóra szereplésével.

Barka_logo_ver02c-WEB_RGB

Tasnádi István: A harmadik hullám című művét, Vidovszky György rendezésében novemberben mutatják be. Az alkotópáros ezúttal egy több mint negyven évvel ezelőtt Amerikában megtörtént iskolai kísérlet történetét dolgozza fel. Az előadásban a 12 fiatal színész mellett négyen a Bárka Színház társulatából (Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs, Kardos Róbert és Varga Anikó) játszanak majd.

Volodimir Klimenko egyik legizgalmasabb, legdrámaiabb műve a Lev Tolsztoj regényének inspirációjára született Anna Karenina, melynek bemutatóját 2013 márciusára tűzték ki. Az előadás nem egyszerűen a prózai mű színpadi adaptációja lesz, hanem a végzetes szerelem egyetemes, költői igényű megfogalmazása Ilyés Róbert, Szorcsik Kriszta, Száraz Dénes m.v., Parti Nóra, Szilágyi Csenge e.h. és Pásztor Tibor tolmácsolásában.
A szöveg színpadra állítását Vlad Troickij, a neves kijevi rendező és fesztiválszervező vállalta magára, aki Klimenko munkásságának egyik legjobb ismerője.

east-balkanEast Balkán; Fotó: Hartl Nagy Tamás [origo]

Az évadot egy svéd szerző, Sven Delblanc: Álarcosbál című műve zárja, amely a 18. századi svéd történelem egy igen „teátrális” eseményét, a III. Gusztáv király ellen a stockholmi operában elkövetett merényletet, illetve annak előzményeit dolgozza fel. A darabot a svéd-magyar származású rendező, Berzsenyi Bellaagh Ádám ültette át magyar nyelvre. A bemutatóra 2013 áprilisában kerül sor, Seress Zoltán, Kardos Róbert, Spolarics Andrea, Gados Béla és Dévai Balázs szereplésével.

Az idei évtől új társulati tagként köszönthetik Szabó Emíliát. A társulattól megválva Mucsi Zoltán és Kálid Artúr színművészek szabadúszóként folytatják pályafutásukat. A színház munkáját ősztől új művészeti tanácsadó, Kozma András segíti majd.

A Tasnádi István-Vidovszky György alkotópáros tavaly bemutatott, East Balkán című darabját a Színházi Kritikusok Céhe jelölte a Színikritikusok Díjára: a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díjáért van versenyben.

süti beállítások módosítása