Átadták az első Mahler-érmet - Wellmann Nórának

A nyolcadik Budapesti Mahler-ünnep nyitányaként Wellmann Nórának, az operaház volt muzeológusa, színháztörténész vehette át az elismerést Kovács Gábortól, a Magyar Mahler Társaság elnökétől.

Krasznai Jánosnak, az Operaház volt főügyelőjének alkotását a fesztivál helyszínén, a Művészetek Palotájában első alkalommal nyújtották át szerdán.

A Budapesti Mahler-ünnep a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös szervezése. Az előcsarnokban megnyílt a párizsi Mahler Zenei Archívum vendégkiállítása Ihlet és alkotás címmel.

Wellmann Nóra az MTI-nek elmondta: szimbolikus jelentőségűnek érzi, hogy elsőként kapta meg a Mahler-érmet, mert operaházi pályafutását egy Mahler-kiállítással kezdte 1989-ben, az első szimfónia bemutatásának 100. évfordulóján.

Gustav Mahler a magyar operajátszás kezdetének egyik legkiemelkedőbb igazgatója volt.

mahler-picture-bigGustav Mahler

Mahlerről :

Amikor 1891-ben Zichy Géza lett az Operaház intendánsa, Mahler hosszú szerződése ellenére titokban állás után nézett. A gróf sok kortársa szerint fanatikus nacionalista és antiszemita volt, egyik karját elvesztve is zongorakoncerteket adott. Ami igazán zavarta Mahlert, az volt, hogy Zichy "zeneszerzőnek képzelte magát". Nem tett jót a köztük lévő viszonynak, hogy Mahler több alkalommal nyilatkozta, miszerint nem kellene mindent - köztük a Wagner-operákat is - magyarul énekelni. Elutasította a "bábeli" előadásokat is, ahol minden szólista azon a nyelven énekel, amelyiken legjobban tudja a darabot. Néhány újságíró, kritikus ezt a magyar nyelv elleni támadásnak tartotta. Zichy intendánsi kinevezése után Mahler hatáskörét megnyírbálta, támadta műsorválasztását, és beleszólt művészeti kérdésekbe is, végül már belügyminiszteri felfüggesztéssel fenyegette. De 25 000 forintot ígért, ha Mahler lemond, ami megtörtént 1891. március 14-én, hiszen már zsebében volt az új szerződés. Nyilatkozatban búcsúzott munkatársaitól és a budapesti közönségtől, mert az Operaházból kitiltották. A lemondását követő első előadáson rendőröknek kellett rendet teremteni, mert a nézők kiabálva Mahlert követelték vissza.

Forrás: hirado.hu, wikipedia.org

süti beállítások módosítása