Nyitány-gálával indul az évad Szegeden

Pénteken társulati üléssel és Nyitány-gálával indul az új évad a Szegedi Nemzeti Színházban, amely a nyári szünetben új energetikai rendszert kapott.

"Kicserélték az összes ablakot: a fűtés hőjét nem engedik ki az utcára. Új kazánokat kaptunk, kicserélték a fűtőtesteket is, így sokkal gazdaságosabb és a környezetet kevésbé terhelő fűtési rendszerünk lett. Számítások szerint évente több mint 5100 Gigajoule energiával kevesebbet fogunk felhasználni, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy 304 tonna szén-dioxiddal kevesebbel terheljük évente a környezetet" - újságolta a 330 milliós beruházásról Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

Gyüdi a pénteki évadnyitóról elmondta, a Nyitány-gála mindig egyfajta előzetese az új évadnak. Bemutatják az új tagokat, illetve azokat a művészeket, akik a szezonban valamilyen jelentős szerepet játszanak. Fellép többek között Szabó Gabi színművésznő, akit két főszerepben is láthat majd a szegedi publikum, valamint a társulati taggá lett Pálfi Zoltán színművész. Énekelni fog a spanyol tenorista, Eduardo Aladrén is, aki a szegedi versenyprodukció, az André Chénier címszerepét alakítja majd az Armel-operafesztiválon, és a későbbiszegedi előadásokban is hallhatja majd a közönség.

a_szegedi_nemzeti_szinhaz_803282_89319

Bemutatkozik a tavalyi Simándy-énekverseny egyik győztese, Szemere Zita is, aki a tavasszal Gilda szerepét énekli majd a Rigoletto-produkcióban. A további új zenés előadásokból, a La Mancha lovagjából és a Mária főhadnagyból is adnak ízelítőt, mint ahogy a műsoron maradó tavalyi sikerekből is felcsendül néhány részlet – tájékoztatott a direktor, aki azt is elárulta: a Nyitány-gálán a közönség előtt köszöntik a színház új örökös tagjait.
A társulat már augusztus végén megkezdte a munkát. A múlt évad végén a legjobb rendezőnek járó Dömötör-díjat elnyerő Balikó Tamás irányításával a kisszínházban próbálják az évad első produkcióját, az Egerek és emberek című Steinbeck-darabot Borovics Tamás és Pataki Ferenc főszereplésével. Az operaegyüttes Bodolay Géza és Pál Tamás vezetésével készül az André Chénier október 6-i premierjére.

Gyüdi Sándor emlékeztetett: a régi bérletek hétfőig újíthatók meg.

Forrás: delmagyar.hu

süti beállítások módosítása