Az Őszi Fesztiválra megnyithat az Átrium

Október közepén, a Budapesti Őszi Fesztivál egyik színtereként nyitna meg az Átrium Filmszínház a Margit körúton. Magács László az intézmény igazgatója a Magyar Hírlapnak azt mondta: nem klasszikus magánszínházként működnének, közpénzekre pályáznának, a Nemzeti Kulturális Alappal pedig Bel-Buda kulturális életének fejlesztéséről tárgyalnak.

"Már megállapodtunk az épület felújításáról: mindent, ami nem eredeti Kozma Lajos tervezett elem, attól megszabadítjuk az épületbelsőt" - mondta Magács László leendő igazgató, hozzátéve, hogy október közepéig érhet véget a rekonstrukció. (Mint ismeretes, több mint egy évtizedes zárva tartás és többszöri sikertelen pályáztatás után a Fővárosi Közgyűlés június 20-i döntésével hozzájárult a Budapest Film Zrt. tulajdonában lévő, egy évtizede üresen álló Átrium mozi értékesítéséhez. A műemléki védettséget élvező, art deco/ Bauhaus-épületben található ingatlant a Merlin Színházhoz köthető Angol Nyelvű Színház Kft. vette meg.)

 atriumleadÉpítész nyelven szólva ház a házban módszerrel újítják fel a leharcolt épületbelsőt, vagyis a Kozma Lajos által terezett struktúrát érintetlenül hagyják, miközben mobil színpadot és világítási rendszert alakítanak ki.
Magács szerint a Merlin Színházban kicsiben már elindított koncepció itt teljesedik ki: vagyis a hely egyszerre lesz mozi, táncos és prózai előadásoknak helyt adó színház és helyt ad gyerekprogramoknak is. Magács kitért arra is, hogy az Átrium épülete méreteit tekintve - hatméteres belmagasság, a tizenegyszer tizennégy méteres színpad - jóval alkalmasabb összművészeti helyszínnek, mint a Merlin volt. A zenés táncos és prózai előadások, valamint a vetítések fix naphoz kötődnének majd. A filmekről szólva a direktor hangsúlyozta, természetesen nem a multiplexekkel szeretnének vetélkedni, inkább retrospektív vetítéseket terveznek: várható egy némafilmes sorozat is, zenei aláfestéssel. Az elképzelések szerint filmklubot szerveznének a grandiózus vetítőteremben, meghívott alkotókkal és beszélgetésekkel. Noha magánszínházról van szó, működését tekintve a teátrum a jövőben közpénzekre is számít: ez ügyben a kulturális tárcával is tárgyalnak majd, illetve a fővárossal való korábbi együttműködést is folytatni kívánják.

"Gondoltunk a kerület iskoláival és kulturális központjaival való együttműködésre is: hamarosan megkeressük a környék oktatási intézményeit, a Millenáris Központtal, a Marcibányi Téri Művelődési Házzal és a Jurányi Alkotóházzal karöltve pedig Bel-Buda kulturális fellendülésének átfogó programját dolgozzuk ki. Utóbbival kapcsolatban a Nemzeti Kulturális Alappal folytatunk tárgyalást"- tájékoztatott a direktor. 

Átrium akkor és most:

akkor

1935-ben

atrium5

Még játszották a Kettős bűntény Hamburgban-t

atrium4

Az Átrium régi külseje

atrium3

Az Átrium régi belseje

atrium2

Az egykori vetítő


Forrás: Magyar Hírlap, Színház.hu

süti beállítások módosítása