Az Aidával kezd Hamar Zsolt karmester Wiesbadenben

Szombaton este kezdődik a wiesbadeni Hesseni Tartományi Színház új évada, az új főzeneigazgató, Hamar Zsolt az Aidával indítja a munkát a főszerepben Sümegi Eszterrel.

"Verdi remekművét megtiszteltetés vezényelni, és külön öröm, hogy Sümegi Eszter személyében magyar énekest is bemutathatok Wiesbadennek. Andrea Baker, egy csodálatos fekete énekesnő személyesíti meg Amnerist, ő azonban nem minden előadásunkra ér rá, ezért Wiedemann Bernadettet is idevárjuk néhány előadásra" - mondta el a bemutató előtt Hamar Zsolt. "Immo Karaman rendezése a német rendezői iskola egyik mintája, amely nagyon szép pillanatokat kínál a nézőnek" - tette hozzá. 
A wiesbadeni főzeneigazgató megjegyezte: a zenekarral nagyszerű összhangban dolgozik, a kórussal is, de az ő munkájukon még csiszolnia kell - ez a legközelebbi feladata. 
2011 szeptemberétől szinte valamennyi operapremiert és sok repertoár előadást is megnézett. "Az évad programját már én állítottam össze, de fontos hangsúlyoznom, hogy az elődöm, Marc Piollet és köztem rendkívül 'európai' átadás-átvétel zajlott, sokat beszélgettünk. Elhívott például zenekari próbajátékokra, amelyeken együtt hoztunk döntést. Véleményem szerint csak így lehet normálisan váltani." 

dloc_showpicture20044Hamar Zsolt (Fotó: hetivalasz.hu)

Hamar Zsolt hat premiert tervez, októberben A víg özvegyet játsszák, novemberben a Lammermoori Lucia következik, Emma Pearson főszereplésével. Smetana művét, Az eladott menyasszonyt Wolfgang Ott első karmester dirigálja januárban, az utolsó két premiert pedig - Richard Strauss: Ariadne Naxosban című remekművét és Kurt Weill Mahagonnyját - a főzeneigazgató vezényli. 
"Ez utóbbi darab - talán aktualitása miatt is - most különösen érdekel" - fűzte hozzá. Átvesz felújításokat is, például a Lohengrint, Alban Berg Wozzeckjét és a repertoáron lévő Mozartok közül a Figaro házasságát. "Reményeim szerint a Lohengrin mellett műsorra tudjuk tűzni a Budapesti Wagner-napokon 2011-ben bemutatott munkámat, a mű ifjúsági verzióját, A hattyúlovagot." 
Később szóba jön majd Hans Werner Henze, és hangsúlyosan Ligeti György operája, a Le Grande Macabre. "Bizonyos műveket a német operaházak közösen visznek színre, ez elég jól bejáratott a három hesseni operaház - Wiesbaden, Darmstadt és Kassel - között" - mutatott rá Hamar Zsolt.
Mindezek mellett a Bécsi Rádiózenekar (ORF Symphonisches Orchester) újévi kínai turnéjának is Hamar Zsolt lesz a karmestere.

MTI

süti beállítások módosítása