Csőd fenyegeti a Siklósi Várszínházat

A csőd, a felszámolás elkerülése, a munkahelyek megőrzése a legfontosabb cél most a Siklósi Várszínház Kft.-nél, fogalmazott Mojzes Tamás, az augusztus elsejével kinevezett új ügyvezető a Somogyi Hírlapnak.

Az elmúlt bő másfél évben a színházi produkciók és rendezvények mintegy 80 milliós veszteséggel zártak, s ezt a vár belépőiből szerzett nyereség sem tudta kompenzálni, most 45 milliós veszteséget kell kezelniük – számolt be az új igazgató. Mojzes Tamás szerint a vár működtetése önmagában nyereséget hozott volna, ezért ő a jövőben lemondana a nagy színházi produkciókról.

siklos

“Rövid távon valóban nem kis veszteséget okozott a várszínház majd két teljes évadjának működtetése” - ismerte el a lap érdeklődésére Balikó Tamás, volt várkapitány. Kiemelte, a költségek között több olyan nagy tétel is szerepelt, amelyek hosszú távra szóló, értékteremtő beruházások, így gazdaságosságuk csak hosszú távon értelmezhető, miközben rövid távon torzítják és rontják a pénzügyi mutatókat. Ilyen volt a már a kft. tulajdonában álló színpad-, fény- és hangtechnika beszerzése. És ilyen a korábbi producernek és zeneszerzőnek, Ács Bálintnak kifizetett 14 millió forint (az ő cége ezt tartozásrendezésre fordította), ami nem kis összeg, de azért egy százszereplős szuperprodukció (a Tenkes kapitánya musical) díszletei és kosztümjei mellett a zeneszerzői jogdíjat is megszerezték három évre. Hosszú távon a veszteség Balikó szerint nyereségbe fordult volna, miközben egy országos hírű várszínházat építhettek volna fel.

Mojzes Tamás elmondta: a munkába állása után szinte azonnal berendelte a könyvvizsgálói jelentést, ami a nagy folyamatokra koncentrált, s megerősítette őt abban, hogy szükséges egy átfogóbb, mélyebb vizsgálat is, amelyet a felügyelőbizottság és a testület elé is beterjeszt. Szeretné, ha igazságügyi szakértő is látná a könyvelést. Azt is javasolni fogja, hogy mondjon le Siklós a várszínház jövőbeni működtetéséről, ugyanakkor a várhoz szorosan kapcsolódó rendezvényeket természetesen ő is tervez a jövőben.

Forrás: Somogyi Hírlap, Színház.hu

süti beállítások módosítása