A nézőtériek avagy Iránytű a kaposvári színházban

A nézők velük találkoznak először. Ők adják az információkat, ők segítenek, ha baj van. „A nézőtériek”. 2012. március 1. óta fiatalok dolgoznak a Csiky Gergely Színház nézőforgalmi részén. Kik ők, és hogyan kerültek a bársonyszőnyegekre? Erre ad választ a színház beszámolója.

A Csiky Gergely Színház beszámolója:

A Compass Európai Ifjúsági Közösségért Egyesület (röviden Compass Egyesület) önkéntesei ők. Az önkéntes munka Nyugat-Európában és a világ számos más táján is nemcsak jótékonysági munkákat, vagy új élmények és élettapasztalat szerzését, más kultúrákkal való megismerkedést és segítő munka végzését jelenti, amit szabadidejükben, hobbiból űznek a jóérzésű és talpraesett fiatalok, de egyenesen az iskolai tanulás részét képezi. Ugyanis nemcsak toleranciát gyakorolhatnak a fiatalok, de kommunikációs készségeik is fejlődnek, értékes munkatapasztalatokat szereznek, melyek később a munkaerőpiacon komoly előnyt jelentenek. Ez tény.

A Compass Egyesület 80 ifjú tagja úgy döntött, hogy a Csiky Gergely Színházban szeretne önkéntes munkát végezni szabadidejében. A színház pedig örömmel fogadta a fiatalos lendületet, amit a – jórészt kaposvári és Kaposvár környéki – diákok magukkal hoztak. Bár akadtak váratlan helyzetek, és még nekik is bele kellett tanulniuk a színházi nézőtéri etikettbe, de 81 előadáson, a Gyerekszínházi Biennálén és rendezvényeinken is ők azok, akikhez nézőink mindennemű problémájuk esetén fordulhatnak, akiktől értékes információkat kaphatnak, és akik teljessé teszik az estét. Önszántukból. Mert önként választották a színházat.

P1430565Fotó: csiky.hu

Nemcsak „dolgozni” jönnek. Az idei évadban Tóth Géza színművész, társulatunk tagja Szájkosár nélkül címmel egész évadon keresztül drámaklubot vezet, melyen a Compass tagjai vesznek részt, és egy előadás létrejöttén dolgoznak, mely évad végén megtekinthető.

Folytatódik a tavalyi évadban működő Csiky műhely is, melyen idén a filmek és a színház kapcsolatával fogunk foglalkozni. A műhely tulajdonképpen színházról és filmről együtt gondolkodó, néha vitatkozó, sokat beszélgető fiatalok köre, akik szeretnének még többet megtudni e művészeti ág működéséről. Meghívunk színészeket, rendezőket, háttérdolgozókat és filmes  szakembereket beszélgetni, próbákat nézünk, és megpróbáljuk körbejárni az évad előadásait minden oldalról; különös tekintettel arra a kérdésre, hogy hogyan működnek színpadon a filmes adaptációk – hiszen az évad repertoárjában számos olyan előadás található, mely film-változatban is  ismert.

Örülünk, hogy a Compassos diákok részt vesznek a színház életében, mindennapjaiban. Kérjük, bátran forduljanak Önök is hozzájuk előadások előtt, szünetekben és előadás után is.

Találkozunk a színházban. Önök, ők, ti, mi, mindannyian.

Forrás: csiky.hu

süti beállítások módosítása