Külföldre 'költözik' a Maladype

A Maladype társulata az idei évadban az anyagi nehézségek, a külföldi koprodukciós felkérések és a távoli országokba szóló fesztiválmeghívások miatt, hosszabb ideig tartózkodik Magyarország határain kívül.

A színház évadtervében négy bemutató, hat új művészeti és nevelési program, valamint indiai, iráni és amerikai utazás szerepel.

Don_Carlos

Don Carlos

A 2012/2013-as évad tervezett programjai:

A Maladype jelenlegi repertoárjának darabjait (Leonce és Léna, Lorenzaccio, Figaro házassága, Platonov, Tojáséj, Trisztán és Izolda, Übü király) továbbra is műsoron tartja. Továbbra is lesz „Szabad Akadémia”, valamint  felolvasószínházi sorozatot is terveznek. 

Folytatódik az előző évadban elkezdett nemzetközi „crossroad” sorozat, vagyis olyan hely-specifikus előadásokat szeretnének meghívni és vendégül látni a Maladype Bázison, melyek figyelembe veszik a Bázis terének adottságait/lehetőségeit. Tervezett előadások: Selma Dimitrijevic: Elestek az istenek (r: Viktor Ryzsakov, Teatr Doc, Moszkva), Martin McDonagh: A párnaember (r: Vlad Troickij, DAKH, Kijev)

A nézők kérésének eleget téve, két olyan művészeti-beavató programot is indítanak a Maladype Bázison, mely szorosan illeszkedik közösségteremtő és közösségnevelő célkitűzéseikhez. Tervek szerint októbertől havi rendszerességgel (két alkalom/hó) jelentkezik a Maladype-Filmklub Janisch Attila filmrendező vezetésével, valamint a „Színképek” című képzőművészeti kalauz Orosz István grafikus irányításával. Mindkét program betekintést nyújt a filmtörténet és a képzőművészet jelentős alkotókorszakaiba, alkotásaiba és elmélyülten foglalkozik a különböző alkotók életútjával, személyiségével és ars poeticájával.

LeonceLeonce és Léna

A Tantermi szemlén nagy sikert aratott „Carlos-ügy” az évad során tíz alkalommal mutatkozik be különböző iskolákban a Maladype-projekt számára megítélt keretösszegből. „A Carlos-ügy” egy olyan többfázisú projekt, mely végső formáját a tervek szerint 2013 májusában, egy nyilvános per/tárgyalás keretében nyeri majd el. A nyílt próbák célja megismertetni Don Carlos problémakörének néhány kiemelten korszerű és érvényes olvasatát. A közös problémafelvetések tapasztalatait és eredményeit – hasonlóan több korábbi beavató programhoz -, a társulat tagjai műhelymunka formájában értékelik, elemzik és dolgozzák fel, majd organikusan építik tovább a „Carlos-ügy” egyedi per-anyagába.

A Maladype Bázis eddigi programjainak nagy hiányosságát igyekszik pótolni a heti rendszerességgel jelentkező „Maladype Gyerek Bázis” címet viselő drámapedagógia foglalkozás, melyet a színház októbertől indít színházi nevelés témakörében kizárólag óvodás és kisiskolás gyerekek számára. A program vezetője Tarján Kata gyakorlatvezető, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógus szakán szerzett diplomával és többéves szakmai tapasztalattal rendelkezik.

  1. Ugyancsak az egész évadon átívelő programként szándékoznak megvalósítani azt a felolvasó színházi sorozatot, mely lehetőséget kínál a Maladype közönségének, hogy egyszeri eseményként a társulat színészeinek tolmácsolásában, felkért rendezők szcenírozásában, olyan kortárs írókat és műveket ismerjen meg, melyek jelentős és megkerülhetetlen értéket képviselnek a világ kortárs drámairodalmában. Tervezett művek: Matei Visniec (III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Mejerhold életéből), Klim (A lány gyertyákkal), Szajgó - Villányi G. András (Tükröződések)

A 2012/2013-as évad új bemutatói:
F.Schiller: Don Carlos - J.W.Goethe: Egmont
(rendező: Balázs Zoltán)
A „minimalista monumentalizmus” szokatlan műfaját alkalmazva keltik életre a Maladype Bázison, polgári környezetben, Don Carlos és Egmont történetét a Maladype színészei. A rendhagyó, kettős előadás mindkét drámában szereplő, közös alakja, Alba herceg, aki a kegyetlen, a változást nem tűrő, a hatalmat minden áron megkaparintani és megtartani szándékozó személyiségével mindkét főhős (Don Carlos és Egmont) végzetét okozza.
A kettős bemutató időpontja: 2012. november 17-18.
A bemutató helyszíne: Maladype Bázis
A bemutatásra kerülő két darab próbáit – kihelyezett drámaóra keretében - aktív figyelemmel és részvétellel kíséri az ELTE német tanszakának két osztálya.

*

M.A.Bulgakov: Mester és Margarita
(rendező: Balázs Zoltán)
A Maladype társulata 2012. november 21-én kezdi próbálni M. A. Bulgakov: Mester és Margarita című klasszikus regényéből készült színpadi adaptációt (dramaturg: Kiss Ilona, műfordító) Romániában, Nagyszebenben. A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában készülő előadás két és fél hónapos próbaidőszakot ölel fel, a bemutatója pedig 2013. február közepén, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház nagyszínpadán lesz.
A bemutató időpontja: 2013. február 16-17.
A bemutató helyszíne: Radu Stanca Nemzeti Színház (Románia – Szeben)
A koprodukcióban megvalósuló előadás várhatóan a 2013-as évad végén, Budapesten is bemutatkozik.
*
Moliere-Puskin-Byron-Brecht: Don Juan
(rendező: Zsótér Sándor)
Moliere, Puskin, Byron és Brecht „közös” Don Juanját 2013. február 25-én kezdi próbálni Zsótér Sándor a Maladype színészeivel a Bázison. A díszletet Ambrus Mária, a jelmezeket Benedek Mari tervezi. A Maladype előadásának szövegkönyve Ungár Júlia dramaturg új fordításában készül.
A bemutató időpontja: 2013. április 27.
A bemutató helyszíne: Maladype Bázis

süti beállítások módosítása