Residenztage - rendezvénysorozat a bajor őrgrófi operában

Az UNESCO világörökség listájára júniusban felkerült bayreuthi Markgräflisches Opernhaust, azaz őrgófi operaházat és Bayreuth, illetve a környék barokk kincseit mutatja be a szombattól szeptember 23-ig tartó Residenztage elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek "sztárja" Németország egyetlen működőképes barokk operaháza.

Koncertek, művészet- és zenetörténeti előadások, parklátogatások várják a családokat az operaházban, az úgynevezett Új-kastélyban, a Fantázia-kastélyban, Zwernitz várában és a Sanspareil-kertben - hangsúlyozzák a szervezők a város honlapján (www.bayreuth.de).
 Az operaházat a kitűnő zenész és komponista III. Frigyes őrgróf és neje - Wilhelmina, a porosz király testvére - Friderika Szófia nevű lányának és Württembergi Károly Jenő házasságkötésének alkalmából nyitották meg 1748 őszén. Az UNESCO világörökségi méltatása szerint az operaház egyedülálló emlékműve az európai barokk zenei kultúrának.
   
A nézőtér teljesen fából készült, a fafaragások aranyozottak. A mennyezetet az Apollo és a kilenc múzsa című festmény díszíti. Két oldalt - olasz mintára - három emeletnyi páholysor keretezi az őrgrófi páholyt, a proszcénium páholyok és a színpad között a trombitás páholyban kaptak helyet azok a harsonások, akik a fejedelmi személyek érkeztét jelezték.
A különlegesen mély színpad eredetileg 26 méter volt, ma 20 és fél. A színpad díszkapuja felett az őrgrófi címer és a királyi korona látható.

operFotó: bayreuth.de

A Liszt-évben Bayreuthban vendégszereplő magyar művészek is megtapasztalhatták, hogy részleteiben, de folyamatosan újítják fel az operaházat, amelynek egyediségét az is bizonyítja, hogy itt forgatta a belga rendező, Gérard Corbiau a barokk énekes sztárról, Farinelliről szóló filmjének jelentős részét.

Szombaton délután a barokk színpadi maszkokról hallható előadás, Napóleon bayreuthi tartózkodásáról - magával vitte a színház függönyét - beszél Thomas Rainer művészettörténész. Vasárnap Nagy Frigyesre emlékezve az Bayreuthi Udvari Muzsikusok az uralkodó kompozícióit szólaltatják meg.

A Fantázia-kertben Richard Wagnerre emlékeznek, aki 1872-ben Beethoven IX. szimfóniáját vezényelte az operaházban és egy ideig arra gondolt, ez lesz ünnepi játékainak színhelye. Zwernitz-kastélyban 23-án a falkavadászatról ad elő Arno Strökel történész, a Sanspareil-kertben bemutatják a barokkra jellemző épített barlangokat, grottákat. Az Új-kastély kertjében több alkalommal lovagi torna bemutatóra várják a gyerekeket.

MTI

süti beállítások módosítása